Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Kácení více než šesti hektarů lesa na Ještědu potvrzeno. Zvítězila vidina krátkodobého zisku, kritizují liberečtí Zelení

Liberecký krajský úřad povolil výstavbu nové sjezdovky Skalka na Ještědu. Nájemce areálu TMR s její výstavbou začne zřejmě už v září. Znamená to ale vykácení 6,6 hektaru lesa, což kritizují liberečtí Zelení. „Vidina krátkodobého zisku zvítězila nad pokorou a pochopením současného stavu světa,“ vadí spolupředsedovi strany Jindřichu Felcmanovi.

TMR postupně získala všechna povolení pro kácení a výstavbu nové sjezdovky. S ní chce začít tak, aby lyžaři mohli sjezdovku využít už pro letošní sezónu. „Plánujeme začátek sezony na polovinu prosince, práce budou probíhat do poslední chvíle," informoval ředitel areálu Jakub Hanuš.

TMR chce stihnout i umělé osvětlení a zasněžování

Právě začátek prací bude podle něj nejdůležitější. Pokud se s výstavbou začne opravdu v polovině září, hotovo by mohlo být i zasněžování a umělé osvětlení a TMR na Ještědu pro novou sezónu chystá také rozšíření stávajících sjezdovek Slalomák a Liberecká.

Právě chystané kácení i umělé zasněžování areálu bez dostatku nádrží na vodu vadí liberecké pobočce strany Zelených. „Novou sjezdovkou se vyřeší letitý problém, kdy se příliš mnoho lyžařů mačkalo na úzkých sjezdovkách, což bylo pro lyžaře nebezpečné a nekomfortní. Ještědský areál je umístěn na konečné tramvaje, těsně u stotisícového města. Je tak faktem, že pokud už se má kvůli této zábavě někde ničit příroda, jde vlastně o optimální místo,“ říká spolupředseda strany a liberecký zastupitel Jindřich Felcman.

Kudy povede nová sjezdovka



Podle něj tak vlastně nová sjezdovka dává smysl, zároveň ale jde o neuvěřitelně hloupé rozhodnutí. „Je jasné, že vlivem klimatických změn bude ještědský areál stále více odkázán pouze na umělé zasněžování. Areál přitom nemá dostatečný zdroj vody, už nyní si pomáhal odběry pitné vody z vodovodu,“ pokračuje.

TMR přitom podle Felcmana slibovala vybudování nových retenčních nádrží, což se ale dosud nestalo. „Celý projekt nové sjezdovky obhájil tím, že potřeba vody se novou širokou sjezdovkou nenavýší, protože se zkrátka bude zasněžovat jen něco. Když nebude sníh, primárně se zasněží Nová Skalka, Pláně zůstanou bez sněhu. Existující sjezdovka tak bude prázdná, jezdit se bude na sjezdovce nově vybudované,“ popisuje Felcman podle něj absurdní situaci.

Celá sjezdovka bude osvětlená

TMR letos do areálu nainvestuje 120 milionů korun, nejvíce spolkne právě nová sjezdovka, která je zanesena v územním plánu od roku 2012, kdy ji schválilo zastupitelstvo. Nová Skalka bude v celé délce osvětlena. Široká má být až 45 metrů.

V záměru se počítá také se zemními pracemi v objemu skoro 27 tisíc metrů krychlových. TMR Ještěd přislíbil, že kácení bude kompenzovat zalesněním části trati Pod lany.

Podle Felcmana je ale taková investice do lyžařského areálu v současnosti nevýhodná. „Lze to brát jako takový rozlučkový mejdan, než areál definitivně zkolabuje. Stromy tam pak zase narostou, příroda si to území rychle vezme zpět,“ uzavřel politik.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ještěd - hory za rohem

Štítky Ještěd, tmr, kácení, lesy, sjezdovka, skalka, zelení, felcman, stavba, TMR Ještěd a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kácení více než šesti hektarů lesa na Ještědu potvrzeno. Zvítězila vidina krátkodobého zisku, kritizují liberečtí Zelení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.