Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Bytovou výstavbu v Libereckém kraji přibrzdil letos koronavirus

Bytovou výstavbu v Libereckém kraji přibrzdil letos koronavirus. Stavbaři dokončili v první polovině roku 301 nových bytů, o 12,5 procenta méně než ve stejném období loňského roku. Podle údajů z Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo méně i těch zahájených. Do konce června zahájili stavbaři v kraji výstavbu 709 nových bytů, což je o 23,7 procenta méně než před rokem.

Jedním z projektů, které letos stavbaři dokončili, je rezidenční komplex Park Masarykova se 140 byty v Liberci. „Stavba byla dokončována začátkem letošního roku včetně kolaudace poslední etapy. A právě předávání bytů té poslední etapy bylo koronakrizí ovlivněno, zpomalilo se, celý proces předávání bytů se protáhl na dva měsíce," řekl Radek Kotrč, předseda představenstva developerské společnosti Develop Industry, která komplex stavěla. Poslední byt předali kvůli klientským změnám až minulý týden.

I když v Libereckém kraji v posledních dvou letech přibývá bytových projektů, mezi dokončenými i zahájenými byty stále výrazně převažují rodinné domy. Z 301 bytů předaných do užívání v první polovině letošního roku bylo 199 v rodinných domech, to jsou dvě třetiny dokončených bytů. V předchozích letech to ale bývalo až 80 procent. V nově zahájené výstavbě už je rodinných domů méně než polovina.

Masivně se staví hlavně v krajském městě. K největším projektům patří výstavba v centru Liberce na místě bývalých Montážních závodů. V průběhu tří let zde chtějí tři investoři nabídnout 300 nových bytů - družstevních, nájemních i do vlastnictví, ale také prostory pro kanceláře, obchody, kavárny a restaurace. Byty se v Liberci staví také na Františkově, v Horním Hanychově, Ruprechticích nebo Vratislavicích. Stavební ruch je rovněž v rekreačních oblastech Krkonoš ve Vítkovicích nebo třeba v Rokytnici nad Jizerou.

V celém Česku začali stavbaři v prvních šesti měsících roku stavět 18.642 bytů, což je o 2,5 procenta méně než loni. Dokončeno bylo za první pololetí v zemi 15.277 nových bytů, zhruba o sedm procent méně než před rokem. Nejvíc se staví ve středních Čechách, Praze a na jižní Moravě.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky byty, stavby, ČSÚ, Liberecký, pololetí, stavba, Liberecký kraj, Český statistický úřad, projekt, Liberec, rodinný dům, koronavirová krize, DEVELOP INDUSTRY a.s., Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bytovou výstavbu v Libereckém kraji přibrzdil letos koronavirus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.