Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Stát budovu Skloexportu Liberci zatím přenechat nechce. Bude chtít minimálně tržní cenu

Liberec neuspěl s žádostí bezúplatně získat od státu bývalé rozlehlé sídlo Skloexportu. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) bude nejprve prověřovat možné využití objektu pro státní účely a navíc ministerstvo pro místní rozvoj zvažuje přestavbu Skloexportu na byty, řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

„Bylo by škoda si tu budovu nechat vzít. V dopise od úřadu pro zastupování státu jsem se ovšem dočetl, že v současnosti ministerstvo pro místní rozvoj má od tohoto úřadu vytipované budovy, které by byly přestavěny na bydlení pro státní účely. Takže i tato budova Skloexportu je nyní v hledáčku ministerstva pro místní rozvoj na přebudování na byty," uvedl primátor.

Stát budovu Skloexportu v blízkosti vlakového a autobusového nádraží převzal v roce 2001, využití pro ni v posledních letech nemá. Poslední nájemci opustili objekt v roce 2009. Pouze ve fázi záměrů zůstalo, že se do ní přestěhují zaměstnanci finančního úřadu. Město chce sedmipodlažní kancelářskou budovu využít pro své úředníky. Podle primátora je ale současné stanovisko ÚZSVM takové, že převod za symbolickou cenu na město nepřipadá v úvahu. „A jestliže za nějakou cenu, tak za cenu tržní, a to ještě k tomu minimálně," uvedl primátor.

Podle Zámečníka dostali z úřadu alespoň metodiku, jak o bezúplatný převod požádat, aby měla jejich opakovaná žádost nějakou šanci na úspěch.

„My se tím budeme ve vedení města zabývat. Bezúplatný převod není vyloučen, ale musí tam veřejný zájem ze strany státu, nikoliv jen obce. To znamená, i kdybychom tam našli cokoliv zajímavého pro naše občany, co by posloužilo třeba rozvoji města, tak je to málo, musí to sloužit zájmu státu," uvedl Zámečník. Míní, že tím by mohlo být využití budovy pro agendu, kterou město vykonává v rámci přenesené působnosti státu.

Podle odhadu, který si nechal stát už dříve udělat, by komplexní oprava budovy stála 450 milionů korun. Radnice plánuje, že by objekt opravovala postupně a část prostor komerčně pronajímala. Někdejší sídlo Skloexportu s dvěma podzemními a pěti nadzemními podlažími bylo postavené v letech 1928 až 1930 pro daňovou a celní správu. Světově proslulý exportér českého skla ho získal v době komunistického režimu, firma zkrachovala ve druhé polovině 90. let.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky reality, Liberec, skloexport, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, primátor, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát budovu Skloexportu Liberci zatím přenechat nechce. Bude chtít minimálně tržní cenu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.