Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dodavatel ve Velkých Hamrech zastavil dodávky tepla stovkám lidí

Dodavatel tepla ve Velkých Hamrech kvůli dlouholetým sporům s obcí zastavil dodávky tepla pro stovky lidí. Postiženy jsou školy a další objekty obce, ale také bytové domy a zejména domy s pečovatelskou službou, v nichž žijí senioři. Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) se rozhodl využít možností, které mu dává nouzový stav, a dodavateli obnovení dodávek nařídit.

„Jsme v nouzovém stavu, který je založen na respirační nemoci covid-19, a tady hrozí, že několik dní a, nedej bože, několik týdnů by byli lidé odstaveni od tepla. Tak by samozřejmě ve Velkých Hamrech mohl hrozit vznik nějakého velkého ohniska nákazy, nejenom covidu, ale i dalších respiračních nemocí. Po konzultacích v rámci nouzového stavu jsme připraveni vyhlásit nařízení hejtmana o obnovení dodávky služeb, jsou na to konkrétní paragrafy," řekl hejtman.

Půta předpokládá, že firma, která dodávky tepla ve Velkých Hamrech zajišťuje, nařízení uposlechne. V opačném případě jí hrozí vysoké sankce a případně i trestní stíhání. „Já bych samozřejmě hledal i další možnosti, jako je například převzetí té provozovny tak, aby služby zajišťovala jiná oprávněná osoba," doplnil hejtman. Obec se zároveň obrátila na Energetický regulační úřad. Podle hejtmana není možné, by si dodavatel na začátku topné sezony bral lidi jako rukojmí ve sporu s obcí. „Důležité je obnovit dodávky tepla, pak ať se obě strany soudí, jak je jim libo," dodal Půta.

Situaci přímo na místě už ve středu večer řešil vícepremiér Karel Havlíček. „Napjaté vztahy mezi komerčním provozovatelem teplárny a obcí dnes vyústily v ukončení dodávek pro stovky obyvatel a místní školu. Pokoušíme se najít řešení a dodávky obnovit," uvedl na twitteru.

Podle starosty Velkých Hamrů Jaroslava Najmana dodavatel zastavil dodávky tepla i přes to, že město za dodávky řádně platí. Podle něj se dlouhodobě řeší podmínky dodávek. „Záměrem firmy Golem, bylo snížit teplotu dodávané vody a město by bylo nuceno kompletně rekonstruovat své otopné soustavy ve všech objektech. A to v době, kdy mělo město již uzavřenou smlouvu na dodávky tepla s novým dodavatelem s účinností od 1.10.2020, nedávalo ekonomický smysl," řekl.

Autoři | Foto Město Velké Hamry

Štítky teplo, Liberecký kraj, Velké Hamry, Martin Půta, nouzový stav, Starostové pro Liberecký kraj, Karel Havlíček, Energetický regulační úřad, Golem, Tanvald, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dodavatel ve Velkých Hamrech zastavil dodávky tepla stovkám lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.