Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vadí vám nepořádek v okolí? Řekněte starostovi, kameru lze vyhrát zdarma

PR článek

Najdete jej v každé obci. Ulici, park či jinou oblast, která do výkladních skříní rozhodně nepatří. Může se jednat o okrajovou ulici ve městě, zapadlý podchod přímo v centru, komunikaci, kde opakovaně dochází k přestupkům, nebo rizikový vodní tok. Společným jmenovatelem takového obecního „slepého místa“ bývá nepořádek, vandalismus, zvýšená kriminalita, nepřehlednost, odlehlost či koncentrace problémových osob.

Právě na místa, kterým se místní vyhýbají a které pravidelně přidělávají vrásky městským orgánům i policii, si chce posvítit soutěž Slepá místa. Projekt, v němž je Drbna mediálním partnerem, iniciovala společnost Axis Communications, hlavním partnerem je Svaz měst a obcí. Do soutěže lze přihlásit rizikové lokality v obci. Přihlášená místa následně posoudí odborná porota a vítězná lokalita získá inteligentní dohledový bod v hodnotě 150 tisíc korun. V tuto chvíli soutěží o kamerový dohled 11 projektů z celé ČR – podpořit je můžete například hlasováním nebo sdílením na sociálních sítích.

Problémy můžou způsobovat sprejeři i neukáznění parkující

Typickým slepým místem bývají místa přístupná veřejnosti, do kterých obec investovala – například veřejná hřiště či venkovní posilovny, odpočinkové zóny, altány, ale také zastávky MHD nebo dokonce obecní hřbitovy. Rizikové chování přichází v mnoha případech také od řidičů, neukáznění parkující mohou v lepším případě zkomplikovat život spoluobčanům, v tom horším blokovat průjezd záchranných složek. Některé obce se místo neukázněných občanů a vandalů potýkají rizikem lokálních záplav, které přináší místní vodní tok.

Chytré kamery přináší okamžitý efekt

Výhra v podobě chytré kamery, vybavené potřebnou analytikou, může problémové lokality významně eliminovat nebo úplně odstranit. Kameru lze například vybavit tlampačem, jehož prostřednictvím je možné v reálném čase oslovit výtržníky či vandaly. Efekt odrazení v takovém případě funguje téměř na 100 %. Jiná inteligentní funkce dokáže upozornit na to, že se na určitém místě dotyčná osoba zdržuje podezřele dlouho. To se hodí například v případě prevence sprejerství. V neposlední řadě umí kamery vybavené příslušnou analytikou rozpoznat kritické zvýšení hladiny vodního toku a vyslat zprávu povolaným osobám.

Víte o slepém místě, které by v soutěži nemělo chybět? Informujte o soutěži své zastupitele! Veškeré informace najdete na stránce www.slepamista.cz, a to včetně vzorového e-mailu zastupitelům.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kamery, slepá místa, soutěž, videokamera, vodní tok, Svaz měst a obcí České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vadí vám nepořádek v okolí? Řekněte starostovi, kameru lze vyhrát zdarma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.