Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Skiareály v Libereckém kraji investovaly i desítky milionů

Zimní střediska v Libereckém kraji před sezonou investovala řádově miliony až desítky milionů korun. Peníze byly zejména na vylepšení zasněžování, v krkonošském Benecku mají novou retenční nádrž, v Harrachově zavádí online prodej skipasů a na jizerskorském Tanvaldském Špičáku přibyl přibližovací vlek. A Ještěd možná bude mít novou sjezdovku. Podle zástupců středisek se ale zatím nedá odhadnout, jak zimu ovlivní pandemie koronaviru.

Na Špičáku investovali 30 milionů

Zřejmě nejvíc v kraji investovala společnost Ski bižu, která do rozvoje svých areálů v Jizerských horách dala přes 30 milionů korun. Většina šla do největšího střediska hor, Tanvaldského Špičáku. Pro lyžaře asi nejviditelnější novinkou bude druhý přibližovací vlek. „Měli jsme jen jeden a bývala tam velká fronta. Lidé nám nadávali, někteří chodili pěšky. Teď budou dva vleky vedle sebe, takže kapacita bude dvojnásobná," uvedl ředitel Ski bižu Pavel Bažant. Podle něj také koupili novou rolbu, jeden gastroprovoz a posílili kapacitu zasněžovacího systému. Ski bižu vylepšila i skiareál Severák v Hraběticích. „Jeden vlek jsme přesunuli, čímž jsme výrazně zvětšili dětské hřiště," řekl. Rozvoj areálu v Bedřichově je ve fázi příprav, vytváří se projektová dokumentaci. „Vymýšlíme tam velkou retenční nádrž," dodal Bažant.

Očekává, že letošní zima bude klimaticky dobrá. „Léto bylo po delší době normální a je více vody než poslední roky. Takže si myslím, že se vracíme k normální zimě," uvedl. Těší ho i zájem o lyžařské školy. „Je větší než v minulých letech. Děláme třeba šestinedělní víkendovou školu a po 14 dnech od vypsání ji máme z 80 procent vyprodanou," řekl. Věří, že zimu neovlivní ani pandemie koronaviru. „Pokud to nebude úplně zavřené, čemuž nevěřím, tak to bude dobré. Opatření ale samozřejmě připravujeme, máme k tomu schůzky v rámci AHS (Asociace horských středisek), komunikujeme s hlavní hygieničkou, máme nějaké mustry z Rakouska," dodal.

V Bedřichově obavy z koronaviru

Zájem je podle starosty Bedřichova Petra Holuba mezi lidmi i o pobyty, obavy mají jen z koronaviru. „Ptají se, jak budeme řešit případná epidemická nařízení. Bylo by proto i fajn, kdyby vláda nebo ministerstvo zdravotnictví vydalo nějaký manuál, jak bude přistupovat k zimní sezóně," dodal.

Online skipasy v Harrachově

V krkonošském Harrachově očekávají, že oproti minulým letům bude větší zájem o pobyty mezi Čechy. Výrazně ale zřejmě ubude zahraničních hostů, podle mluvčí města Hany Veselé stornovali 100 procent objednaných pobytů. „Obsazenost na jarní prázdniny je standardní, na zbytek sezony z deseti až 30 procent," dodala. Skiareál v Harrachově bude skipasy od nové sezony prodávat online. Slibuje si od toho menší fronty u pokladny i omezení kontaktu mezi návštěvníky. V sousední Rokytnici investovali především do zlepšení zasněžování, letos dělali III. etapu výměny zastaralých rozvodů. „Měnili jsme trubky, co tekly, 22 let staré," uvedl ředitel areálu Vít Pražák.

Nová nádrž na Benecku

Lepší podmínky pro zasněžování bude mít i krkonošské Benecko díky posílené kapacitě zasněžovacího systému a nové retenční nádrži za pět milionů. „Její kapacita je čtyřnásobná, 6000 kubíků," uvedl starosta obce Jaroslav Mejsnar. Vylepšený je také dětský park, podle starosty investovali celkem asi deset milionů. Penziony na zimu budou podle objednávek zřejmě obsazené. „Uvidíme, co s tím udělají karantény," dodal Mejsnar.

Ještěd v Liberci chce nabídnout lyžařům novou páteřní sjezdovku dlouhou přes 1,5 kilometru a širokou až 45 metrů. Zatím ale není jisté, zda bude. Provozovatel střediska zatím nemá stavební povolení.

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky turistika, rekreace, koronavirus, hory, Liberecký kraj, Tanvaldský Špičák, zima, nádrž, Harrachov, pandemie covidu-19, skipas, Benecko, Ještěd, Jaroslav Mejsnar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály v Libereckém kraji investovaly i desítky milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.