Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Restauraci Balada hrozí zavření, Ještěd bude propouštět. Problémy mají i další

Oblíbené restauraci Balada v centru Liberce hrozí po 21 letech zánik kvůli vládnímu opatření v souvislosti s šířením koronaviru. Problémy bude mít i hotel na Ještědu, který bude muset propouštět. Na základě pondělního rozhodnutí vlády budou muset restaurace, bary a kluby od středy na tři týdny zavřít. Jsme na pokraji bankrotu, řekla provozovatelka Balady Renata Klucká.

Povolení k otevření výdejního okénka podle ní situaci neřeší. „Zkusíme to, ale je to pro nás totálně likvidační," uvedla. Ani nyní podle ní hosté moc nechodí. „Tržby jsou třetinové," řekla. Na jaře podle ní sice využila restaurace pomoc státu v rámci jednoho dotačního programu pro podniky postižené opatřeními proti koronaviru, ale ani to nestačilo. „I tak jsme v minusu," dodala.

Uzavření restaurací citelně zasáhne i provoz na Ještědu v Liberci. „Nic říci k tomu nemohu, protože bych musel být sprostý. Hlavně se to týká zaměstnanců, kteří nebudou mít výplaty. Bude se muset propouštět, řešíme to," řekl provozovatel hotelu a restaurace na Ještědu Petr Šmaus.

Pokud bude omezení trvat jen do listopadu, tak třeba známá liberecká pivnice Labský zámek s více než stoletou historií zvládne přežít. „My to dáme. Horší je to pro restaurace a bary, co mají zaměstnance, tam je to velký problém. My to děláme s brigádnicemi," uvedl majitel pivnice na Tržním náměstí Jan Gamper. Podle něj nejistota panuje už delší dobu, znát to bylo i na tržbách po letních prázdninách. Propad byl podle Gampera zhruba 20 až 30 procent.

Restaurace, bary a kluby v celé zemi nebudou moci otevřít vnitřní ani venkovní prostory od středy minimálně do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu. V provozu mohou být jen výdejní okénka. To bude mít v Liberci otevřené od středy například restaurace U Poláků u sídliště Kunratická. „Blbé je, že my vůbec nevíme, kolik uvařit, kolik lidí si jídlo vyzvedne. Je to stres," uvedl majitel restaurace Petr Polák.

Ten provozuje i oblíbenou Šámalovu chatu s restaurací na Nové Louce nedaleko Bedřichova v Jizerských horách. „V týdnu bude zavřeno a budeme otevírat jenom na víkendy výdejové okno. Dál fungovat bude jen ubytování, ale samozřejmě se zrušily všechny firemní akce, školení," řekl.

Rozhodnutí uzavřít restaurace považuje Polák za špatné řešení, zatím ale propouštět nebude muset. Použije na to peníze původně určené na investice. „Doufáme, že to zvládneme. Naštěstí byla dobrá letní sezona. Když bude i zimní, tak to zvládneme, když se odpíská, tak ne," dodal. Vadí mu ale nejistota, jaké a zda vůbec budou nějaké kompenzace ze strany státu. A netěší ho už ani podnikání jako dříve. „Lidé - hosté, jsou nervózní. Stává se z toho taková nehezká práce, pomalu každý vám nadává," dodal.

Autoři | Foto Organza Liberec

Štítky koronavirus, restaurace, Liberecký kraj, Ještěd, Liberec, Petr Polák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restauraci Balada hrozí zavření, Ještěd bude propouštět. Problémy mají i další  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.