Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavba sjezdovky Nová Skalka odstartovala. Ještě letos se bude kácet

Ve skiareálu na Ještědu v Liberci začala výstavba nové páteřní sjezdovky Nová Skalka dlouhé přes 1,5 kilometru a široké 45 metrů. Protože se podařilo stavební povolení získat až tento týden, letos se stihne jen provedení terénních úprav a vykácení stromů.

Příští rok přijde na řadu umělé osvětlení pro večerní lyžování a zasněžovací systém. ČTK to oznámil ředitel areálu Jakub Hanuš. 

Vybudování nové sjezdovky a další úpravy v areálu si vyžádají zhruba 120 milionů korun. Rozšiřovat se budou i sjezdovky Slalomák a Liberecká a také Beranova cesta, jež vede ke konečné tramvaje. Cílem je zvýšení bezpečnosti a komfortu lyžařů ve středisku, jehož nedostatkem jsou právě úzké tratě. V některých místech mají na šířku jen deset metrů. Za sezonu se na Ještědu stane v průměru 140 úrazů. Před třemi lety tam zemřel lyžař, který na Beranově cestě narazil do čtyřkolky záchranné služby.

Rozšíření areálu si ale vyžádá vykácení 6,68 hektaru lesa, což kritizovala ekologická sdružení. Společnost TMR Ještěd, která městský areál provozuje, přislíbila vysadit místo vykácených stromů 20 hektarů lesa. "Jsme velmi rádi a přijímáme to s pokorou, že se díky pracné debatě se všemi zainteresovanými stranami podařilo projekt připravit tak, aby odpovídal náročným požadavkům ochrany přírody a zároveň dal pevné základy pro pokračování úspěšné tradice tohoto lyžařského střediska s velkým potenciálem," uvedl v tiskové zprávě ředitel TMR Ještěd Čeněk Jílek.

Středisko v souvislosti s výstavbou nové sjezdovky začne od čtvrtka příštího týdne nabízet celoroční skipas na tři roky. Permanentka bude využitelná nejen v zimě, ale i v létě. "Vnímáme ji nejen jako důkaz našeho dlouhodobého a seriozního záměru na Ještědu, ale zároveň chceme, aby tato sezónka pomohla lidem vytvořit si pevnější pouto k Ještědu po celý rok," uvedl Hanuš. Tříletá permanentka bude stát 9990 korun, pro juniora či seniora 7990 a pro dítě 6990. Platit nebude ale pro večerní lyžování.

Skiareál s devíti kilometry tratí má TMR od města pronajatý od prosince 2017 na deset let s opakující se desetiletou opcí. Minulá sezona ale nebyla pro provozovatele střediska dobrá, ovlivnilo jí hlavně nepříznivé počasí. Návštěvnost za minulou zimu byla na 40 procentech běžné sezony, což je pro Ještěd 65.000 až 70.000 lyžařů.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MML

Štítky ČR, rekreace, stavby, Ještěd, Liberec, sjezdovka, Nová Skalka, lyžař, TMR Ještěd a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba sjezdovky Nová Skalka odstartovala. Ještě letos se bude kácet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.