Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Domácí klobásky a mléko nabízeli nelegálně na sociálních sítích. Hrozí jim pokuta až 50 000

Dvěma nelegálním výrobcům aktuálně hrozí pokuta až 50 000 korun za to, že nabízeli na prodej na sociálních sítích domácí klobásy, mléko a mléčné výrobky. Jenže bez registrace. A veterináři ze Státní veterinární správy (SVS) jim na to přišli.

Veterináři jednoho prodejce z Českolipska a druhého ze Semilska odhalili díky metodě takzvaných kontrolních nákup. „Na základě inzerátu veterináři objednali u těchto prodejců několik litrů mléka a kilogramů klobás i mléčných výrobků,“ informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Podle SVS se prodejci provinili tím, že nebyli registrováni u Krajské veterinární správy a tím pádem nemohli být řádně kontrolováni, zda dodržují například hygienické podmínky. Tím by mohly jejich výrobky ohrozit zdraví konzumentů.

Podle agrárního analytika Petra Havla byl, je a bude nákup potravin přes internet vždy rizikem, hlavně od neprověřených výrobců. Havel se domnívá, že koronavirové regulace nebudou eskalovat prodej podomácku vyrobených potravin přes internet. „Spíše si bude více lidí potraviny vyrábět doma pro svou potřebu a neprodávat je," dodal.

Podle něj by však bylo na místě zjednodušení byrokracie, hlavně pro malé výrobce. Stát by podle něj měl změnit podmínky, aby na ně nekladl stejné podmínky jako na průmyslové výrobce. „Už i proto, že potenciální riziko ohrožení spotřebitele je u malých výrobců řádově nižší z pohledu, kolik spotřebitelů by mohlo být ohroženo. A navíc malý výrobce nemůže riskovat ztrátu klientely za situace, kdy se ví, kdo tu či onu potravinu vyrábí," uzavřel.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto www.svscr.cz | Zdroj SVS ČR, ČTK

Štítky SVS, veterináři, klobásy, mléko, Liberecký, Státní veterinární správa České republiky, jídlo, Petr Havel, Krajská veterinární správa, okres Česká Lípa, okres Semily, sociální síť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Klas

Souhlas s Vlastou Peskem. Odkdy jde vrchnosti o zdraví lidí?

Pondělí, 26. října 2020, 08:18Odpovědět

Vlasta Pesek

Takze ve skutecnosti je problem,ze neplatili dane.Soucasna kvalita potravin je tak mizerna,ze jen tezko muzou byt horsi.Jinak jsem si dal kupu uzasnych dobrot prave v Minsku,kde je domaci vyroba vice rozsirena.

Neděle, 25. října 2020, 20:12Odpovědět

Domácí klobásky a mléko nabízeli nelegálně na sociálních sítích. Hrozí jim pokuta až 50 000  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.