Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Roubenka na Františkově je nově kulturní památkou

Mezi kulturní památky je nově zapsána roubená chalupa na Františkově, která je zároveň nejstarším obytným domem v celém Liberci.

Výzkumy ukázaly, že se jedná o zčásti roubenou stavbu z let 1656 až 1658, uvedl pro ČTK Martin Ouhrabka z libereckého pracoviště NPÚ, který se vývojem venkovských domů v Libereckém kraji dlouhodobě zabývá.

Přízemní dům krytý sedlovou střechou se nachází na křižovatce ulic Švermova a Uralská. Z druhé poloviny 17. století podle výzkumů prokazatelně pochází roubená konstrukce domu, trámy a také hrázděné stěny. „Tento výjimečný hmotný pramen vykazuje autenticitu obytného domu z druhé poloviny 17. století. Připomíná samotný vznik vsi Františkov, ale zároveň dokládá a informuje o obdobných dřevěných zástavbách lokality," uvedl Ouhrabka.

Františkov je součástí Liberce teprve od roku 1939. Pojmenovaný je po svém zakladateli, hraběti Františku Gallasovi. Založený byl jako samostatná ves roku roku 1657 vyčleněním dvojice gruntů z tehdejšího Růžodolu a tento dům byl součástí první etapy výstavby. Podle dobových záznamů ho pravděpodobně postavil jeho první majitel, což byl Adam Appelt.

„Stavba prošla v průběhu staletími ještě několikrát dílčími úpravami, které ale neměly tak zásadní vliv na vizuální proměnu exteriéru domu, a prakticky od 30. let 20. století na něm neprobíhaly žádné výrazné stavební zásahy," uvedl Ouhrabka. Největší zásah do stavby představuje zvětšení obytné plochy světnice z druhé poloviny 18. století.

Vnitřní uspořádání domu vychází z trojdílné dispozice se světnicí, průchozí síní a hospodářskou částí. Na dům navazuje od východu hrázděná stodola. Obvodové stěny domu jsou převážně roubené, zčásti zděné. „Mezi zajímavosti, které byly zachovány a tvoří identitu roubené stavby ze 17. století, patří zdivo, jež je pozůstatkem černé kuchyně," dodal Ouhrabka.

Území Liberce, nyní pátého největšího města v republice, bylo osídleno zřejmě už v 11. či 12. století. První písemná zmínka o Liberci (Reichenbergu) je z roku 1352. Nejstarší stavbou ve městě je kostel sv. Antonína Velikého v horním centru, některé jeho části byly postaveny už v roce 1579. O čtyři roky později se začal stavět renesanční zámek, mnoho původního z něj ale nezůstalo. Nejcennější je kaple, kterou nechala v letech 1604 až 1606 přistavět Kateřina z Redernu. Z obytných domů původního Liberce jsou nejstarší domky ve Větrné uličce, které nesou přízvisko valdštejnské a stavěly se až v letech 1678 až 1681. Tedy zhruba o jedno desetiletí poději než dům ve Františkově.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, památky, Liberec, Františkov (Velké Kunětice), dům, kulturní památka, chalupa, Antonín Veliký, Kateřina z Redernu, Liberecký kraj, Švermov, roubená stavba, Růžodol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roubenka na Františkově je nově kulturní památkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.