Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Česká televize o Vánocích uvede čtyři nové pohádky. Připravila i pohádku pro neslyšící

Česká televize (ČT) o Vánocích uvede čtyři nové pohádky. Vedle štědrovečerní pohádky O vánoční hvězdě to bude výpravný film Hodinářův učeň, který ČT uvede premiérově na první svátek vánoční. Ve třetí vánoční pohádce, příběhu Jána Sebechlebského O léčivé vodě, se Linda Rybová představí v roli Paní vod a pramenů. ČT připravila i pohádku pro neslyšící diváky Loupežnická balada.

„V této nelehké a nejisté době, v níž se nacházíme, a která pravděpodobně ještě nějakou dobu potrvá, se snažíme především pomáhat. Dětem, které nemohou do škol, rodičům, kteří se o ně doma starají i seniorům, jež často musejí omezit kontakt s rodinou. A stejně jako letos na Vánoce prostřednictvím tradičních Adventních koncertů pomůžeme potřebným, tak znovu přineseme našim divákům i tolik očekávané nové vánoční pohádky," uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Příběh O vánoční hvězdě režíroval Karel Janák, stejně jako loňskou stědrovečerní pohádku Princezna a půl království. „V té nové pohádce je mnohem více kouzel, lásky a takových věcí. Je použitá nová věc, že na místo pekla, čarodějnic a takových těch známých motivů používáme svět hvězd," řekl režisér Janák.

Na Boží hod vánoční 25. prosince ČT nabídne rodinný snímek Hodinářův učeň.

„Žánr pohádky je nesmrtelný, ale nikoliv bezedný, a proto se jisté motivy a schémata chtě nechtě opakují a vzájemně se sobě podobají. Vymyslet, napsat a realizovat originální příběh je kumšt. Pohádka režisérky Jitky Rudolfové je v mnoha ohledech atypická a originální, a to je, pevně doufám, dobré znamení," podotkl představitel hamižného hodináře Viktor Preiss.

Součástí svátečního programu bude 26. prosince také koprodukční česko-slovenská pohádka O léčivé vodě. Tradicí ČT je i pohádka ve znakovém jazyce. V Loupežnické baladě se v hereckých rolích představí neslyšící herci. Chybět nebudou skryté titulky a dabing.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká televize

Štítky Česká televize, pohádky, Vánoce, novinka, pohádka, Hodinářův učeň, O vánoční hvězdě, O léčivé vodě, Linda Rybová, Ján Sebechlebský, Karel Janák, Petr Dvořák, Viktor Preiss, Jitka Rudolfová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Renata Kubecová

Ne že bych byla proti novodobým pohádkám, ale... Myslím že na Vánoce, především na Štědrý den by byly lepší staré klasické pohádky s PÁNY HERCI, kteří se do rolí opravdu uměli vcítit. Např. Tři oříšky pro Popelku, Hrátky s čertem, Byl jednou jeden král, Princezna se zlatou hvězdou, Pyšná princezna... Už asi dva roky na Štědrý večer chybí Tři oříšky pro Popelku, což mě mrzí. Byla to taková tradice, která ze Štědrého večera udělala kouzelný večer.

Sobota, 7. listopadu 2020, 20:12Odpovědět

Petr Ruprecht

Možná by se do třetice na Vánoce mohl objevit v roli prince Mádl...

Sobota, 7. listopadu 2020, 13:13Odpovědět

Petr Ruprecht

Jo, takže starej fotr Kotek bude hlavním hrdinou štědrovečerní pohádky a "premiérový" prakticky dva roky starý Hodinářův učeň jako bonus? DĚKUJEME. To už si radši fakt pustím toho Ramba.

Sobota, 7. listopadu 2020, 13:12Odpovědět

Česká televize o Vánocích uvede čtyři nové pohádky. Připravila i pohádku pro neslyšící  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.