Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nemocný Paris přestal žrát a upadal do letargie. Zoo nechala bílého tygra uspat

Liberecká zoo oznámila smutnou zprávu. Kvůli vleklým zdravotním problémům spojeným s vysokým věkem musela nechat uspat samce bílého tygra Parise, který v zoo strávil čtrnáct let. Brzy šestnáctiletý tygr posledních několik měsíců trpěl a ubýval na váze. Zoo tak rozhodla o jeho euthanásii.

Bílý tygr Paris v liberecké zoo

Paris se do liberecké zahrady dostal před čtrnácti lety z francouzské zoologické zahrady v Beauval S o tři roky mladší samicí Surya Bárou společně zplodili 11 mláďat ve 4 vrzích, úspěšně bylo odchováno pět z nich. Ta byla následně převezena do zoologických zahrad v Litvě, Ukrajině a Francii.

Zoo nechala tygra opakovaně vyšetřit, snažila se mu všemožně pomoci. Nic ale napomáhalo. Poslední říjnový víkend se jeho zdravotní stav výrazně zhoršil. „V důsledku selhávání funkce vnitřních orgánů kocour přestal úplně přijímat potravu a postupně upadal do pasivity až letargie. Jeho stav už nešlo stabilizovat a nebyla ani šance na jeho zlepšení,“ řekl zoolog Luboš Melichar.

Surya Bára zůstane sama

A tak se zoo rozhodla ke smutnému kroku a tygra veterináři uspali. „Následná pitva prokázala rozsáhlé patologické změny na střevní stěně a ledvinách,“ dodává Melichar.

Expozice, ve které Paris žil, ale opuštěná nezůstane, rozšíří se o ni výběh stávající dvanáctileté tygří samice, které se tím zlepší chovné podmínky. „Vzhledem k tomu, že jsou tygři solitérně žijící zvířata, odchodem samce nijak strádat nebude,“ vysvětlila mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

Nového samce už zahrada shánět nebude. Chov bílých tygrů plánuje postupně ukončit. „Moderní zoologické zahrady by se měly zaměřovat na chov a záchranu ohrožených druhů, kterých ve volné přírodě ubývá. Bílí tygři mezi ně nepatří. Jedná se o uměle v populaci udržené jedince, kteří navíc v důsledku příbuzenského páření trpí řadou genetických vad,“ vysvětlil ředitel David Nejedlo

V budoucnu by se zoo ráda zapojila do chovu ohrožených tygrů ussurijských, pro které plánuje vystavět výběh v nové části zahrady, v takzvaném. Údolí ohrožené divočiny, které má vzniknout v okolí lesního amfiteátru.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky zoo, zoo liberec, paris, bílý tygr, tygr, zahrada, zoologická zahrada, letargie, Litva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocný Paris přestal žrát a upadal do letargie. Zoo nechala bílého tygra uspat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.