Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nové sídlo záchranky vyroste v Liberci na místě bývalého lágru. Jeho zbytky našli archeologové

Za druhé světové války tu stál koncentrační tábor pro Romy, což připomíná i sedm dřevěných křížů. Poté tu byl lágr pro válečné zajatce. Nyní tu má vyrůst nové sídlo krajské záchranné služby. Pozemek v zatáčkách pod sídlištěm Kunratice má smutnou historii, což nyní odkrývá také archeologický průzkum.

Do pozemku, kde má sídlo stát, nyní částečně zasahuje autobazar a také příjezdová cesta do kamenolomu. Pozemek pak zkoumali archeologové ze Severočeského muzea, kteří vykopali více než dvě stě metrů sond. „Za nejvýznamnější považuji odkrytí cihelných podlah a základů domu v severozápadní části zkoumané plochy. Archivní prameny potvrdily, že se jedná o základy baráku bývalého romského koncentračního tábora z let 1941 až 1943. Poté se až do konce války tábor využíval pro internaci francouzských vojenských zajatců,“ řekl vedoucí archeologického týmu Petr Brestovanský.

Samotné podlahy i základy jsou podle něj ve velmi dobrém stavu, pod povrchem jsou více než metr. V minulosti je sice poničila stavba parovodu, podle archeologů ale přesto jde o významný objev.

Sídlo záchranky vznikne v zatáčce, která směrem na kunratické sídliště podle archivních pramenů vedla už v první polovině 19. století. „Zastavěné území zde až do období druhé světové války neexistovalo. Ve druhé polovině minulého století se sem začal svážet komunální odpad, zbytky panelů a železné konstrukce ze stavby nedalekého sídliště,“ doplnil Jan Mikulička z krajského úřadu. Právě Liberecký kraj na archeologický průzkum přispěl přes 400 tisíc korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec a Liberecký kraj

Štítky zzs lk, průzkum, lágr, koncentrační tábor, liberecký kraj, druhá světová válka, Liberec, sídliště, Kunratice, Severočeské muzeum v Liberci, Petr Brestovanský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ing. Kittler

Tak to jsem teda vůbec nevěděl, že v té zatáčce byl rómský koncentrák.

Středa, 11. listopadu 2020, 18:30Odpovědět

Nové sídlo záchranky vyroste v Liberci na místě bývalého lágru. Jeho zbytky našli archeologové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.