Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vánoční trh v Liberci začne v pondělí, stánků bude minimálně třináct

Vánoční tržnice na náměstí u radnice v Liberci začne fungovat od pondělí. Zatím ale není jasné, v jaké bude podobě. Otevřených stánků bude minimálně 13, informovala mluvčí radnice Jana Kodymová. Fungovat by mohlo i 25 metrů vysoké ruské kolo s 18 kabinami pro 72 lidí. Podmínky provozu budou záležet na zmírnění opatření, o němž by měla v neděli rozhodnout vláda.

„Postavili jsme 35 stánků, o jeden méně než loni, jsou ve čtyřmetrových rozestupech. Pokud se v neděli opatření uvolní, otevřeme v pondělí všechny, pokud ne, tak asi třetinu," řekl organizátor libereckých trhů Ondřej Červinka. Zatím podle něj vládní opatření dovolují jen farmářské trhy, což by umožnilo prodej pečiva, uzenin, vánočních ozdob, svíček a vazeb. „Doufáme, že se opatření zmírní a bude možné otevřít všechny stánky," dodal Červinka.

Letošní advent na náměstí u radnice bude ale ve skromnější podobě. Město kvůli vládnímu nařízení o omezení shromážďování nechystá ke slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu žádné doprovodné akce. Sledovat ho bude možné tuto neděli jen on-line od 17:30. „Celá akce je pojata jako benefiční. Lidé mohou přispět na provoz Hospice Svaté Zdislavy v Liberci," dodala Kodymová. Na akci se dají koupit virtuální vstupenky na www.evstupenka.cz. Letošním vánočním stromem Liberce je 14,5 metru vysoká douglaska tisolistá.


Tradičně se budou o adventních nedělích konat koncerty. První bude on-line od 16:00 a vystoupí členové souboru Madrigalion z Prahy a Cum decore z Liberce pod vedením Čeňka Svobody. Druhý koncert bude patřit sólistce Divadla F. X. Šaldy v Liberci Věře Poláchové a jejím hostům. Třetí adventní neděli vystoupí sólista Národního divadla v Praze Luděk Vele a varhaník Bohuslav Ledl. Čtvrtou neděli bude mít koncert komorní trio 147 z Šaldova divadla.

Letos bude v Liberci také Strom přání na nádvoří radnice. Svá přání na něj mohou lidé zavěšovat od pondělí 30. listopadu do středy 23. prosince. „Vzhledem k nutným hygienickým opatřením, která se týkají pandemie covid-19, nebudou k dispozici papírové kartičky a psací potřeby. Prosíme občany, aby si přinesli již vyplněná přání s kontaktem, která na stromeček zavěsí," dodala Kodymová. Kvůli omezenému provozu magistrátu naopak nebude výstava Vánoce očima dětí, kdy jejich díla bývala v adventním období vystavená na chodbách historické radnice.

Třeba v sousedním Jablonci nad Nisou vánoční trhy úplně zrušili, rozsvícení vánočního stromu bude v neděli on-line a streamovat budou ve městě i vánoční koncerty. Bez trhů budou i v Turnově. Ve výrazně zredukované podobě pouhých čtyř stánků budou mít trhy v České Lípě. „Prodávat se budou vazby a ozdoby, pokud se opatření uvolní, otevřeme i stánek se svařeným vínem a punčem," řekla mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky trh, koronavirus, Vánoce, Liberec, radnice, advent, vánoční stromek, koncert, Věra Poláchová, Luděk Vele, Národní divadlo v Praze, Divadlo F. X. Šaldy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční trh v Liberci začne v pondělí, stánků bude minimálně třináct  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.