Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dnes je první adventní neděle. Startují přípravy na letošní Vánoce

Letos vyšla první adventní neděle na poslední listopadový víkend. Právě dnes tak startují měsíční přípravy na letošní Vánoce. Ve většině domácností se zapálí první svíce na adventním věnci. Víte ale, jaký význam tato svíce má?

První adventní neděle může každý rok začínat vždy mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Čtvrtá neděle pak může vyjít i na Štědrý den.

Adventním nedělím se říká železná, bronzová, stříbrná a zlatá. Samotný název adventních nedělí nemá žádný historický ani náboženský význam. Jde spíš o novodobé pojetí a nástroj obchodníků. Letos první adventní neděle vyšla na poslední listopadový víkend. Další nás čekají šestého, třináctého a dvacátého prosince.

Tradičním symbolem adventu je od 19. století adventní věnec. V České republice ho známe tradičně se čtyřmi barevnými svícemi. Během té první se zapaluje fialová. Říká se jí také svíce proroků, která má symbolizovat naději. Fialová barva je barvou pokání, ztišení a čekání.

Na adventním věnci má být pět svíček

Tradiční adventní věnec v České republice má ve většině případů čtyři svíčky, každou na jednu adventní neděli. Historické tradice ale mluví o svících pěti. Ta poslední by měla být bíla. Je zasvěcená Kristu a zapaluje se právě na Štědrý den. Od této tradice se ale postupem času opustilo.

V minulosti se kromě adventních věnců vily i jednoduché věnce bez svíček. Většinou z rostlin, které mají symbolický význam. Lidé věřili, že majiteli přinese štěstí, lásku, zdraví a bohatství.

Adventní tradice

V Evropě se advent začal oslavovat zhruba v 5. století. Původně však bylo adventních nedělí šest. Současná podoba adventního času se prosadila až na přelomu 10. a 11. století. Šestinedělní advent prosazovala hlavně západní církev. Klasickou podobu mu vtiskl až Papež Řehoř Veliký.

Stejně jako dnes byl i tenkrát advent časem pohody a klidu. Nepořádaly se žádné taneční zábavy, hostiny, ani svatby.

Věřící si v tuto dobu připomínají dva příchody Ježíše Krista. První připomínkou je Poslední soud a druhou je narození Ježíše Krista. Jaké konkrétní tradice se mají během adventu dodržovat psáno není. Většina lidí se tak věnuje rodině, peče cukroví nebo připravuje velký úklid před Štědrým dnem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky advent, neděle, první, tradice, původ, pověst, historie, Vánoce, čas, zima, 29. listopad, svíčka, adventní věnec, Štědrý den, Ježíš Kristus, Česko, Řehoř I. Veliký, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je první adventní neděle. Startují přípravy na letošní Vánoce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.