Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bazén v Liberci chystá otevření na sobotu. Mám strach, že lidé stejně nepřijdou, říká provozovatel

Plavecký stadion v Liberci zahájí provoz v sobotu, i když otevřít může už dnes. Po bezmála dvou měsících otevře městský bazén v České Lípě a s největší pravděpodobností i v Jablonci.

„Musíme udělat generální úklid, vše znovu vydezinfikovat, a to nejde uspěchat," řekl provozovatel městského bazénu v Liberci Jan Švec. Kapacita bazénu bude na základě vládního nařízení omezena na 200 osob. „Myslím, že se do toho vejdeme. Mám strach, že lidé stejně nepřijdou," uvedl provozovatel. Málo lidí podle něj chodilo už před nuceným uzavřením bazénu na začátku října, návštěvnost oproti běžnému stavu klesla zhruba o 60 procent.

Omezení bude podle něj i pro plavecké kluby. „Jedna dráha, jedno družstvo do deseti lidí," řekl. Pokud by byl zájem veřejnosti velký, musel by se sportovními oddíly domluvit, aby tréninky měly třeba od 6:00. „Aby se vešly obě skupiny, jak sportovci, tak i rekreanti," dodal. Bazén byl uzavřený kvůli koronavirové pandemii už na jaře, 75 dnů. Provozovateli by mělo pomoci město, zastupitelé Liberce schválili příspěvek dva miliony. Peníze ale zatím nedorazily a ani nestačí. „Náklady to nemůže pokrýt. Do konce roku to vydržím a pak se uvidí," dodal Švec.

Obavy z dalšího vývoje má i jednatel Sport Jablonec Jan Ulmann, městské společnosti provozující bazén v Jablonci. „Myslím, že pro všechny bazény bude smrtící moment, že budou muset otevřít a nebudou moci naplnit kapacitu. To není možné ekonomicky ustát bez vnější podpory," řekl. V milionech bude podle něj ztráta už za letošní rok. „Letos to ustojíme, seškrtali jsme veškeré náklady po dobu, co bylo zavřeno, a tak bychom se měli do stávající výše dotace od města vejít," uvedl. Horší podle něj bude, pokud bude provoz za regulovaných podmínek trvat delší dobu. „To znamená, že nedostaneme tržby od veřejnosti a provoz tak nebude rentabilní," řekl Ulmann.

Bazény mohou od čtvrtka otevřít pod podmínkou omezení kapacity, na 15 metrů čtverečních jeden člověk. To pro jablonecký bazén znamená ztrátu na tržbách tři až čtyři miliony za čtvrtletí. V celém areálu bude moci být zatím maximálně 135 lidí, z toho 90 v prostoru bazénů. V provozu bude plavecký areál zřejmě od čtvrtka. „Prověřují se technologie. Budeme se snažit, abychom byli ve čtvrtek připravení k zahájení provozu," dodal Ulmann.

Ve čtvrtek otevře bazén v České Lípě. „Těšíme se na to," uvedl ředitel městské organizace Sport Česká Lípa Jaroslav Češka. Kapacita bude omezená na 80 lidí. „Doufám, že to nebude stačit. Bude to známka toho, že se lidé vrací. Obávám se ale, že strach z této doby je takový, že to stačit bohužel bude," řekl Češka. Kvůli omezené kapacitě bazénu ale podle něj pro zájmové plavecké kroužky budou zatím určené časy ráno či dopoledne. Letošní ztráta z uzavření a omezení provozu je podle něj řádově v milionech. Češka ale předpokládá, že díky úsporám a sníženým nákladům se s tím letos dokážou vyrovnat bez nutnosti žádat město o mimořádný příspěvek.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bazén Liberec

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, covid, bazén, Liberec, Jablonec, Česká Lípa, Jan Švec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šárka Hájková

Přijdeme. Sice až další týden, ale určitě ano

Čtvrtek, 3. prosince 2020, 13:57Odpovědět

Bazén v Liberci chystá otevření na sobotu. Mám strach, že lidé stejně nepřijdou, říká provozovatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.