Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Filmové pirátství na vzestupu. V Česku ho nakopla pandemie a karanténa

Jak trávit čas doma? Knížky, úklid, studium nebo filmy. Málo kdo si dnes film opravdu koupí. I během druhé vlny pandemie stouplo pirátství a stahování nelegálních filmů v Česku o 300 procent. Streamovací služby velice často nahrazují například nelegálně stažené seriály.

"Filmové premiéry se ve velkém přesunuly na příští rok, jen pár velkých titulů šlo do kin v létě, případně na podzim prostřednictvím internetu. Což samo o sobě nahrálo pirátům, kteří se tak lépe dostali ke kvalitním kopiím," řekla Erika Luzsciz, ředitelka společnosti Axocom, která analýzu prováděla.

Paradoxem je, že delší dobu trávíme i u sledování klasického televizního programu. Od října v průměru o 35 minut déle, než tomu bylo v několika posledních letech. U televize tak sedíme nejdéle od roku 1997.

Místo Netflixu raději Ulož.to

Dalším zajímavým úkazem je zvýšení pirátství souběžně s nástupem nových streamovacích služeb. Podle analýzy většinu seriálu raději stáhneme, než abychom za ně platili. „Každá služba má nějaký ten hit nebo trendy seriál, jenže pro běžné uživatele nedává smysl si předplácet všechny služby," dodala Luzsiczová.

Velice časté je také takzvané sdílení účtů. K tomu se odhodlal i Honza Šinda z Pardubic. „Nabídl jsem kolegům v práci, zda by se nechtěli podělit o náklady na jeden profil. Místo 370 korun tak každý platíme jen něco přes stovku,“ řekl. Pirátství v tom nevidí. Podle jeho slov je sdílení účtů v pořádku, pokud se jednotlivé platformy nesnaží mu v tom zabránit.

Ještě v roce 2014 ředitel Netflixu prohlásil, že sdílení účtů by bylo třeba potlačit. O dva roky později řekl, že je to prakticky nemožné. Některé platformy tak omezují počet zařízení, které mohou být k jednomu účtu připojené. Například předplatné na Netflixu začíná na 199 korunách za měsíc, přičemž divák může sledovat obsah jen na jednom ze svých zařízení. Už za 259 jde ale připojit dvě televize, tedy i dvě domácnosti.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pirátství, film, stahování, Netflix, televize, průzkum, pandemie, karanténa, streamování, služba, Česko, AXOCOM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmové pirátství na vzestupu. V Česku ho nakopla pandemie a karanténa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.