Počasí dnes12 °C, zítra9 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Podle systému PES se rizikové skóre v Libereckém kraji snížilo

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES kleslo za Liberecký kraj od neděle ze 74 na 69 bodů a za poslední dva dny dokonce o sedm bodů. Index pro kraj ale stále patří do pásma čtvrtého z pěti stupňů, tedy v systému PES do druhého nejhoršího.

Za neděli přibylo v kraji 85 potvrzených nových případů covidu-19, to je dvakrát více než před týdnem, vyplývá z dat na webu ministerstva zdravotnictví. Přibývá i hospitalizovaných, uvedl po jednání krajského krizového štábu krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Zatímco v pátek bylo v nemocnicích v kraji 202 pacientů s covidem, dnes už to je 227. „To znamená, že tam máme desetiprocentní nárůst, ten jsme měli už v pátek," uvedl Richter. Přibývá i nakažených zdravotníků, od pátku jejich počet stoupl o 17 na 246. Včetně dalších nemocí je v pracovní neschopnosti 471 zdravotníků. „To číslo je víceméně stabilní. Bohužel pakliže armáda po 22. prosinci nebude k dispozici, znamená to, že nemocnice budou mít velmi velký problém se s tím vyrovnat," uvedl Richter. V kraji podle něj vypomáhá v nemocnicích 26 vojáků.

Index za celou zem je v systému PES o dva body horší než v Libereckém kraji. Druhý den je na 71 bodech, což odpovídá také čtvrtému stupni. Opatření v zemi platí pro třetí, dnes ale bude vláda rozhodovat, zda zavede přísnější restrikce. Na úrovni okresů jsou v pásmu čtvrtého stupně Semilsko s 64 body a Českolipsko s 69 body a na spodní mezní hodnotě pátého stupně Liberecko a Jablonecko, v obou je rizikové skóre na 76 bodech. V přepočtu nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dnů je na tom nejlépe Českolipsko s 286 potvrzenými případy a nejhorší Liberecko s 344 případy.

Podle krajského hygienika Vladimíra Valenty začíná přibývat ohnisek, která jsou navázaná na sociální kontakty. „Ať už rodinné návštěvy, oslavy nebo cokoliv dalšího," uvedl Valenta. Lidé by podle něj měli nadále zvažovat, kdy, kam a za kým vyrazí. „A co by šlo udělat pro to, aby se riziko snížilo na menší úroveň," dodal.

Od března mělo pozitivní test na koronavirus 25.840 obyvatel z Libereckého kraje a uzdravilo se z nich 22.500. Naopak komplikacím v souvislosti s koronavirem podlehlo 322 lidí s bydlištěm v kraji, z toho 22 v minulém týdnu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, Protiepidemický systém České republiky, COVID-19, Vladimír Richter, nemocnice, ODS, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Vladimír Valenta, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle systému PES se rizikové skóre v Libereckém kraji snížilo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.