Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Do některých obchodů by se správně nemělo chodit. Vládní opatření si protiřečí

Jedno vládní opatření střídá druhé a druhé doplňuje část třetího. Restrikce, které mají omezit šíření koronaviru, jsou v některých případech nejenže nepřehledná, ale také protichůdná. V úterý večer na to upozornil portál Lidovky.cz. Jak informuje, do některých obchodů by se podle opatření vlády nemělo chodit.

Od pátku se totiž neobnoví jenom zákaz nočního vycházení. Schválené mimořádné opatření vlády počítá také s omezením volného pohybu ve dne, od pěti ráno do jedenácti večer. V takovém případě by měli lidé domácnost opouštět jen v nutných případech. Například při cestách do práce nebo k lékaři.

Opatření výslovně umožňuje nákupy potravin, léků, drogistického zboží nebo krmiv pro zvířata, cesty za nezbytnými finančními a poštovními službami nebo pro pohonné hmoty. Třeba nákup oblečení v obchodech v nákupních centrech, které zůstávají otevřeny, by tak byl podle portálu Lidovky.cz porušením zákazu.

„Dle usnesení Vlády ČR se od pátku skutečně omezuje volný pohyb osob se zmíněnými výjimkami,“ uvedla Peterová a potvrdila, že všechny obchody a služby zároveň zůstanou otevřené. „Jde tedy především o to, aby lidé omezili pobyt na veřejných místech, mezi která patří třeba i obchody,“ dodala bez dalšího vysvětlení.

Ministerstvo zdravotnictví později reagovalo na svém twitterovém účtu tak, že si lidé mohou koupit cokoliv, obchody se neomezují. Text opatření na jeho webu ale zůstal stejný. 

Vláda v pondělí odsouhlasila návrh ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby se Česko vrátilo ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES od nadcházejícího pátku. Kvůli tomu se opět zpřísní opatření proti epidemii covidu-19. Obchody i služby zůstanou i nadále otevřeny. Kvůli přechodu do čtvrtého stupně se však od pátku opět uzavřou restaurace a hotely. Výdejní okénka budou moci restaurace provozovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Hrivňák

Štítky vláda, koronavirus, opatření, rozvolnění, sociolog, Vojtěch Bednář, komentář, obchod, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Vláda ČR, Jan Blatný, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do některých obchodů by se správně nemělo chodit. Vládní opatření si protiřečí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.