Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Češi letos podle průzkumu plánují kupovat méně dárků než loni

Češi letos kvůli pandemii plánují kupovat méně dárků než loni. I tak si na ně část z nich půjčí. Jedním z důvodů je také dočasný výpadek příjmů v důsledku koronavirové pandemie. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos mezi 826 respondenty.

Na 21 procent dotázaných plánuje kupovat kvůli koronavirové krizi méně dárků než minulý rok. Nehledě na pandemii bude méně dárků kupovat téměř 17 procent lidí. Přibližně stejný počet dárků má v plánu pořídit 53 procent Čechů, více pak pět procent. Zbytek respondentů uvedl, že letos nebude na Vánoce kupovat žádné dárky.

Vliv pandemie se projevil i v důvodech, proč si Češi na Vánoce letos plánují půjčit. Data ukazují, že letos se k tomuto kroku plánují uchýlit přes tři procenta Čechů. Kvůli dočasnému výpadku příjmů v důsledku koronaviru si plánuje vzít půjčku sedm procent z nich. Doplňují tak ty, jejichž důvodem pro vánoční půjčku je dlouhodobý nedostatek peněz (52 procent) nebo nedostatečná finanční rezerva (41 procent).

Proti minulému roku, kdy se k vánoční půjčce plánovalo uchýlit přes osm procent Čechů, představuje letošní číslo pokles o pět procentních bodů. Výsledky také ukazují, že na Vánoce si nikdy nepůjčilo více než 94 procent dotázaných a že přes dvě procenta Čechů si na Vánoce bude letos půjčovat poprvé. Ostatní dotázaní uvedli, že si na dárky v minulosti půjčili více než jednou.

"Půjčka by měla vždy dávat smysl. Dárky na splátky do naší filozofie rozhodně nespadají," uvedl šéf marketingu Zonky Jakub Strýček. Malé půjčky na vánoční dárky v řádech několika tisíců korun mívají často vysoké úroky a ještě vyšší RPSN (roční procentní sazbu nákladů), což pro lidi s napjatými rozpočty, kteří se k vánočním půjčkám běžně uchylují, představuje na zbytek roku velkou zátěž. Půjčky totiž většinou mají na 12 měsíců a mohou je ve výsledku i několikanásobně přeplatit, vysvětlil.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv

Štítky ČR, finance, koronavirus, peníze, půjčky, Vánoce, pandemie, půjčka, Ipsos, koronavirová krize, Zonky, průzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi letos podle průzkumu plánují kupovat méně dárků než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.