Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Protilátky proti covidu-19 mají lidé nejméně půl roku, zjistily nové studie

Lidé, kteří prodělali covid-19, mají protilátky proti této nemoci nejméně půl roku. Alespoň podle výsledků dvou nezávislých studií v Barceloně a v Oxfordu. Zároveň se ukázalo, že pacienti s těžším průběhem nemoci mají více protilátek než ti s mírným průběhem.

Studie potvrdila, že pacienti s covidem-19 vytvářejí neutralizující protilátky, které jsou schopné blokovat virus, a tudíž mít ochranný účinek, nejméně šest měsíců od okamžiku nákazy," uvedl v prohlášení institut IrsiCaixa, který sídlí Badaloně a který byl založen v roce 1995 jako ústav pro výzkum onemocnění AIDS.

Studie vychází z půlročního sledování 210 lidí nakažených koronavirem SARS-CoV-2. Polovina z nich neměla příznaky a polovina musela být po nákaze hospitalizovaná. Sledování také ukázalo, že pacienti s těžším průběhem nemoci mají větší tvorbu protilátek než ti s mírným průběhem onemocnění covid-19.

Imunolog Benjamín Trinité, který se na studii podílel, připomněl, že vědci dosud neví, jak dlouho jsou protilátky schopné proti covidu-19 člověka ochránit. „Výsledky studie nám dovolují být optimisty a domnívat se, že imunita, ať už v reakci na nemoc či na vakcínu, by mohla trvat hodně dlouho," míní barcelonský imunolog, který se podílel i na výzkumu AIDS prováděném Newyorskou univerzitou.

K podobnému závěru, jaký nyní zveřejnil barcelonský institut, došli také vědci z Oxfordské univerzity. Ti minulý měsíc zveřejnili studii prováděnou na zdravotnících od dubna do listopadu a poté uvedli, že lidé, kteří prodělali nemoc covid-19, se jí velmi pravděpodobně nemohou znovu nakazit nejméně šest měsíců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky koronavirus, protilátky, studie, imunita, COVID-19, nemoc, protilátka, Barcelona, Oxford, Badalona, Oxfordská univerzita, New York University

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protilátky proti covidu-19 mají lidé nejméně půl roku, zjistily nové studie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.