Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Česko se znovu uzavírá. Od neděle platí noční zákaz vycházení, zavřou obchody i služby

Svátky ještě prožijeme ve čtvrtém stupni PES, od neděle ale celá země přejde do opatření spojených se stupněm 5. Znamená to, že otevřené zůstanou jen obchody s potravinami nebo lékárny, omezí se služby, nepojedou ani vleky v lyžařských areálech. Lidé budou moci být na veřejnosti pouze ve dvou, začne platit také noční zákaz vycházení. Oznámil to ministr zdravotnictví Blatný na tiskové konferenci.

Blatný posun ze čtvrtého do pátého stupně navrhl kvůli vývoji epidemie covidu-19 v posledních dnech. Podle modelů by bez nových opatření přibývalo na přelomu roku asi 15 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem denně a v nemocnicích by bylo 7 tisíc lidí, vysvětlil.

Opatření by měla zajistit, že bude diagnostikovaných maximálně 11 až 12 tisíc denně a v nemocnici mezi 4000 a 5000 lidmi. „Důvodem je, aby se snížila zátěž nemocnic,“ vysvětlil ministr.

S přechodem do vyššího stupně protiepidemického systému PES bude muset znovu zavřít většina služeb a obchodů. Výjimku budou mít jen ty, které prodávají základní zboží. „Velké řetězce ale nebudou moci prodávat to, co nepatří k artikulům, které jsou nezbytně potřebné,” uvedl ministr Blatný.

Změna se v novém stupni bude týkat také venkovního shromažďování. Z aktuálních šesti osob se budou moct opět scházet maximálně dva lidé. Noční zákaz vycházení bude platit už od 21:00 do 4:59 hodin. Po stejnou dobu musí být také zavřena všechna výdejní okénka.

V případě bohoslužeb je v pátém stupni možné využít desetinu míst k sezení, ve čtvrtém je to pětina. Svateb a pohřbů se smí účastnit nejvýše 15 místo 20 osob. Od neděle se zastaví také provoz lyžařských vleků.

Omezení se budou týkat také škol. Po vánočních prázdninách se vzdělávacích zařízení vrátí jen žáci prvních a druhých tříd základních škol. Otevřené zůstanou také mateřské a speciální školy.

Nová opatření budou platit až do desátého ledna. Vláda před tímto dnem vyhodnotí, zda bude nutné, aby zůstala všechna nová opatření v platnosti. „Vláda rozhodne, jestli je situace taková, že je možno pátý stupeň ukončit, nebo jestli taková není, a budeme muset postupovat jiným způsobem," řekl Blatný.

Vláda dnes ráno také prodloužila nouzový stav. Ten bude platit až do 22. ledna. Ministr zdravotnictví dnes uvedl, že prodloužení nouzového stavu je neradostné, ale je nezbytné.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky pes, omezení, covid, obchody, služby, Česko, obchod, lockdown, Jan Blatný, nemocnice, pandemie covidu-19, Robert Plaga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko se znovu uzavírá. Od neděle platí noční zákaz vycházení, zavřou obchody i služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.