Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Liberecký kraj bude příští rok hospodařit s rozpočtem 3,28 miliardy korun

Liberecký kraj bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem 3,277 miliardy korun, je zhruba o 278 milionů korun nižší než letošní. Zejména kvůli očekávanému propadu daňových příjmů v souvislosti se schváleným daňovým balíčkem budou příjmy kraje o 90 milionů nižší než výdaje. Kraj proto zapojí úspory z minulých let. Na začátku letošního roku měl kraj na svých fondech a účtech více než 2,4 miliardy korun. Rozpočet schválili krajští zastupitelé.

Rozpočet bude úsporný, šetřit bude kraj zejména na provozních výdajích, připravovaných investičních akcí se nedotknou. Méně peněz bude mít na provoz nejen krajský úřad a jednotlivé resorty, ale o čtyři procenta méně dostanou na provoz příspěvkové organizace, školské organizace dokonce o šest procent méně. Víc peněz bude mít naopak odbor dopravy. Jde o prostředky určené na zajištění dopravní obslužnosti, kde kraj počítá s navýšením nákladů o 30 milionů korun na bezmála 762 milionů.

Podle náměstka pro ekonomiku Zbyňka Miklíka (Piráti) zřídil kraj nově kvůli větší přehlednosti kapitolu pro významné akce podporované z krajského rozpočtu. Kraj v příštím roce podpoří 44 kulturních, sportovních a zemědělských akcí, na které rozdělí 11,19 miliardy korun, což je zhruba o dva miliony víc než loni. Největší částkou, shodně 1,5 milionem korun podpoří Liberecký kraj závod Jizerská padesátka a festival animovaného filmu Anifilm, milion dá na Mezinárodní hudební festival Lípa Musica, 600 tisíci korunami podpoří Mezinárodní sklářské sympozium v Novém Boru.

Na letošní rok připravil kraj rozpočet s příjmy přes 3,555 miliardy korun, počítal s daňovými příjmy 3,360 miliardy korun, kvůli koronavirové pandemii je ale musel revidovat. Na konci listopadu dosáhly daňové příjmy 2,985 miliardy korun, a jsou tak nakonec o 265 milionů korun vyšší, než se v době revize počítalo.

„Stále jsou ale ve srovnání s loňským rokem o 218 milionů korun nižší než loni," řekl Miklík. Celkové příjmy se na konci listopadu dostaly díky dotacím na 10,745 miliardy korun, výdaje byly zhruba o 146 milionů nižší.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky rozpočet, Liberecký kraj, Zbyněk Miklík, Česká pirátská strana, Jizerská padesátka, Anifilm, Mezinárodní hudební festival Lípa Musica

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj bude příští rok hospodařit s rozpočtem 3,28 miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.