Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

ANKETA: Jaká vánoční pohádka je nejlepší? V televizi jsme si užili novinky i klasiky

České pohádky k Vánocům neodmyslitelně patří stejně jako dobré jídlo, dárky a čas strávený s rodinou. Z některých už je za tu dobu klasika, na jiné si diváci teprve zvykají. Například Česká televize letos uvádí hned čtyři novinky.

O Vánoční hvězdě

Novinkou pro letošní Vánoce byla pohádka o Vánoční hvězdě, kterou zrežíroval Karel Janák. „V té nové pohádce je mnohem více kouzel, lásky a takových věcí… Je použitá nová věc, že na místo pekla, čarodějnic a takových těch známých motivů používáme svět hvězd," řekl režisér Janák. Ten měl na starosti i loňskou pohádku Princezna a půl království.

Nové pohádky v televizi diváci přijímají s velkým nadšením. Každým rokem se ale objeví hned několik jedinců, kteří nedají dopustit na staré klasiky. A těch je naštěstí více než dost. Každým rokem se v televizi objeví pohádky jako jsou S čerty nejsou žerty, Popelka, Byl jednou jeden král nebo Princezna se zlatou hvězdou na čele.

Šíleně smutná princezna

Asi bychom těžko hledali někoho, kdo by šíleně smutnou Helenu Vondráčkovou a Václava Neckáře neznali. Pohádka se stala natolik oblíbenou, že písně z ní známe dodnes.

Zajímavostí je, že z pohádky byla původně vystřižena píseň rádců honosných „Kujme pikle“. Bylo to proto, že se scénárista a herec Darek Vostřel dostal postupem času na takzvaný „index“. Po českých venkovských kinech a pionýrských táborech se však potají promítala nezkrácená verze.

Tři oříšky pro Popelku

Ačkoliv je pohádek o Popelce nespočet, všichni tak nějak víme, že jedinou pravou Popelkou je Libuše Šafránková, do které se beznadějně zamiloval Pavel Trávníček.

Většina pohádky se natáčela na hradě Moritzburg. Dodnes je před hlavním vchodem (na schodech) kovový střevíček, ten si mohou turisté zkusit obout. Je to jakási památka na natáčení.

S čerty nejsou žerty

Dorota Máchalová – jméno, které zná snad každé dítě, které vyrostlo v devadesátých letech. Už kultovní česká pohádka vypráví o chamtivé maceše a nevlastním synovi Petrovi. Ten se nakonec zamiluje do princezny z místního království. A ačkoliv není pohádka přímo spojená s Vánocemi, Štědrý den bychom si bez ní jen těžko uměli představit.

Natáčení se neobešlo bez komplikací – v dost scénách musel štáb pracovat s ohněm. Zhruba v polovině natáčení už bylo problémů tolik, že filmaři posílili požární bezpečnost a v pohotovosti měli sanitku i hasičské vozy.

Pohádek, které máme spojené s Vánocemi, je několik. Vypsat zde všechny by bylo prakticky nemožné. Hradeckou Drbnu ale zajímá, jakou pohádku máte během Vánoc nejraději.

Jaká pohádka je pro vás ta nejlepší?

Celkem hlasovalo160 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká televize

Štítky Vánoce, anketa, pohádka, Popelka, princezna, Česká televize, Štědrý den, hvězda, čert, televize, tradice, Karel Janák, S čerty nejsou žerty, O vánoční hvězdě, Libuše Šafránková, Helena Vondráčková, Václav Neckář, Pavel Trávníček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Jaká vánoční pohádka je nejlepší? V televizi jsme si užili novinky i klasiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.