Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tříkrálová sbírka se od ledna uskuteční v celém Česku jen on-line

Koledníci na začátku ledna během Tříkrálové sbírky tentokrát do terénu nevyrazí. Charita ČR rozhodla o tom, že po dobu trvání pátého stupně epidemického systému PES se bude sbírka odehrávat pouze virtuálně, důvodem je současná situace kolem pandemie koronaviru. V olomoucké arcidiecézi, kde sbírka v roce 2000 vznikla, však do terénu koledníci nevyrazí ani v případě, že by se index rizika snížil. Rozhodlo o tom vedení Arcidiecézní charity Olomouc.

"Charita zaujala stanovisko, že v pátém stupni systému PES, který momentálně platí, se nebude koledovat nikde po celé České republice, platí to plošně pro všechny charity. Povoleno je rozmisťovat tam, kde si to charity domluví, statické kasičky, rozdávat do schránek letáky s informacemi o on-line koledě a psát na domy požehnání s tím, že nedochází ke styku s veřejností," uvedla koordinátorka sbírky Gabriela Víšová.

Letos je zároveň mimořádně prodlouženo koledování do 24. ledna. V případě, že se republika vrátí zpět do čtvrtého stupně v protiepidemickém systému PES, je možné, že se koledníci v některých lokalitách do terénu vydají. "Jednotlivé charity jsou v tomto stupni připraveny koledovat, informace lidé zjistí na příslušných stránkách konkrétních charit, o koledování rozhodují diecézní ředitelé," doplnila Víšová.

V olomoucké arcidiecézi, která zahrnuje Olomoucký, Zlínský a část Pardubického a Jihomoravského kraje, však již padlo rozhodnutí o tom, že se koledovat v terénu nebude, i kdyby index v PES klesl. Médiím to potvrdila mluvčí olomoucké arcidiecézní charity Dagmar Jurčíková. Podle ní se již přípravy na koledování v terénu zastavily. Důvodem je především ochrana zdraví, doplnila.

Tříkrálová sbírka, jejímž cílem je pomoci lidem v nouzi, se tak od začátku ledna naplno rozjede ve virtuálním prostoru, přispívat budou moci lidé prostřednictvím on-line kasičky. Na on-line koledu lákají dárce na stránkách www.trikralovasbirka.cz speciální spoty, kampaň by měla naplno začít od úterý, doplnila koordinátorka sbírky.

Koledníci vyšli v olomoucké arcidiecézi do ulic poprvé v roce 2000, poté se sbírka začala konat i v ostatních částech země a stala se největší sbírkovou akcí charity v ČR. Právě v olomoucké arcidiecézi jsou lidé každoročně nejštědřejší. Loni do 5832 kasiček věnovali rekordních 32,2 milionu korun. V porovnání s předchozím rokem to bylo o 2,4 milionu korun více. V celé ČR koledníci vybrali 130,3 milionu korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tříkrálová sbírka

Štítky Liberecký, sbírka, charita, Tříkrálová sbírka, Česko, terén, Protiepidemický systém České republiky, pandemie covidu-19, Arcidiecézní charita Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tříkrálová sbírka se od ledna uskuteční v celém Česku jen on-line  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.