Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Registr dronů už se zaplňuje. Piloti jsou připraveni na povinnou evidenci

Na Úřad pro letectví se zaregistrovalo ke konci roku 2020 přes dvaadvacet tisíc provozovatelů a pilotů dronů. Připravili se tak na povinnou evidenci, která v celé EU začala platit k poslednímu prosinci.

Povinná registrace se týká nejvíce dronů nad 250 gramů nebo těch, které jsou vybaveny kamerou, ale i leteckých modelů. V registru by mohlo být časem až padesát tisíc provozovatelů a pilotů.

Drony se dělí do tří kategorií: otevřené, specifické a certifikované. Liší se účelem, hmotností a vybavením. Podle toho se odlišuje i míra regulace a požadavky pro jejich provozovatele.

Ti, kteří se už zaregistrovali mohou létat s drony za dodržení dalších podmínek. Bez registrace už nebude provoz ani pilotování dronů možné.

Základní kategorií provozu je otevřená. Na provoz dronu není potřeba předchozí povolení úřadu, ale platí u ní řada omezení a požadavků.

Specifická kategorie umožní, po posouzení Úřadu pro letectví, provoz těm, kteří potřebují překročit některý z limitů otevřené kategorie.

Nejpřísnější certifikovaná kategorie je pro sofistikovaný provoz do budoucna.

Po registraci dostane provozovatel unikátní identifikační číslo, kterým označí všechny své drony. Současné povolení pro komerční subjekty zůstane v platnosti do konce letošního roku. Vymezené prostory, kde je povoleno nebo zakázáno dronům létat, zatím zůstanou stejné. Budou se ale dál upravovat.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dron, registr, Úřad pro letectví, kategorie, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Registr dronů už se zaplňuje. Piloti jsou připraveni na povinnou evidenci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.