neděle 7. března 2021 Tomáš

Další přírůstek v liberecké zoo. Narodila se stá zebra Chapmanova

Padesát let mohou návštěvníci obdivovat v liberecké zoo chov zeber. A aby nebylo kulatých a půlkulatých čísel málo, na druhý svátek vánoční 25. prosince, se narodilo sté mládě těchto zvířat. Jedná se o samičku.

„Zkušená matka ji přivedla na svět po roce trvající březosti v brzkých ranních hodinách a nachystala tím svým ošetřovatelům milé vánoční překvapení,“ uvedla mluvčí zahrady Barbara Tesařová

Většinu dne pobývá malá zebra se svou matkou v teple zázemí, ale v případě příznivého počasí již i pravidelně prozkoumává svůj venkovní výběh. „Jsem velice rád, že se nám dlouhodobě daří pomáhat udržovat populaci zeber Chapmanových chovanou v zoologických zahradách stabilní a dostatečně silnou, protože ve volné přírodě jejich počty postupně klesají,“ říká hlavní zoolog zahrady Luboš Melichar.

Zebry jsou v liberecké zahradě od roku 1970, kdy první trojice přicestovala z dvorské zoo. Od té doby se tu postupně narodilo 57 hřebců a 43 klisen.

Liberecká zahrada by teď chtěla chov zmapovat a obrací se na veřejnost. „V našich archivech bohužel mnoho historických fotografií nemáme, a tak hledáme datované snímky starší patnáct let,“ dodává Tesařová.

Fotky mohou lidé posílat do konce února na adresu marketing@zooliberec.cz do konce února.

Zebra Chapmanova (Equus quagga chapmanni)

Zebra Chapmanova je poddruhem zebry stepní a obývá rozsáhlé savany Zimbabwe, Botswany a Mozambiku v jihovýchodní Africe. Tato zebra má na světlé srsti široké černé pruhy s hnědými mezipásy. Charakteristické zbarvení slouží jako velmi dobré maskování, protože z dálky nejsou zebry téměř vidět a zblízka se jeví mohutnější. Pruhy také usnadňují komunikaci uvnitř stáda, žádné dvě zebry nemají stejné pruhování. 

Zebry žijí ve skupinách 10–30 jedinců s harémovou strukturou, kdy je ve stádě pouze jeden dospělý samec, který se páří se všemi samicemi. Samice je březí 350 dní a poté rodí jedno mládě. To se již po pár hodinách přidává ke stádu. Stádo vede nejstarší a rovněž i nejdominantnější klisna, která při cestách kráčí první, za ní jdou mláďata, další členové stáda a nakonec samec. V případě nebezpečí se stádo semkne do kruhu, s mláďaty uprostřed. 

Většinu dne tráví zebry na pastvě. Živí se převážně tvrdými stepními travinami. Ve většině případů se pasou společně s žirafami nebo gazelami, lépe tak registrují případné nebezpečí. Největším zebřím predátorem je kromě člověka lev. Zebry dokáží před nebezpečím utéct a běžet na krátké vzdálenosti až 50 km/hod. 

Pro maso a kůži je vybíjena ve své domovině pytláky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky zebra, zoo liberec, zoo, mládě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.