Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Po zlevnění tepla přichází liberecká teplárna s další dobrou zprávou. Teď je na řadě levnější teplá voda

PR článek

Zapojení do dění Liberce, podpora veřejně prospěšných aktivit, ale především levnější teplá voda. To jsou pozitivní kroky současného vedení Teplárny Liberec, s nimiž přichází zrovna v době, kdy statutární město Liberec čekají s ohledem na celospolečenskou a ekonomickou situaci horší časy. A vedení města teplárenské aktivity vítá. Jedná se mimo jiné i o podporu umění v podobě příspěvků na kino Varšava. Počet příspěvků závisí na počtu podepsaných smluv s věrnostním programem u společenství vlastníků jednotek.

Přírodní fitness pro Rochlici

Lesopark v těsné blízkosti teplárny, který má ve správě městem zřizovaná organizace Městské lesy, by se mohl proměnit v příjemné místo, jenž bude lákat k aktivnímu trávení volného času. Takové místo zejména přilehlým sídlištím chybí. Dočkat by se tak obyvatelé Rochlice mohli prvků venkovní posilovny a prostoru bezpečného pro běhání a podobně. 

Aby interakce s místními byla ještě provázanější a adresnější, Teplárna Liberec se podle slov Jana Sedláčka, předsedy představenstva, chystá požádat o spolupráci studenty Fakulty umění a architektury Technické univerzity Liberec. Připravují pro ně soutěž o nejlepší návrh proměny doposud nepříliš vábného místa. A co se týká podpory kina Varšava, na té se pro změnu mohou podílet sami odběratelé. Respektive společenství vlastníků jednotek, s nimiž teplárna uzavírá věrnostní programy, protože za každý dům s podepsanou smlouvou a věrnostním programem, přispěje Teplárna Liberec na nákup nových knih ve Vratislavicích.

„Z každé uzavřené smlouvy příspíváme na obnovu kina Varšava. Paralelně s tím máme dohodu i se samostatnou městskou částí Vratislavice nad Nisou, kde stejným modelem, podpoříme nákup knih do místní knihovny,“ vysvětluje Jan Sedláček

Zlevňování pokračuje

To jsou příjemné nadstavby, které vstřícná spolupráce Teplárny Liberec a města nabízí. Dobré zprávy ale přichází i pro samotné odběratele. Po dlouhodobě a kontinuálně klesající ceně tepla se nyní dočkají i zlevnění teplé vody. A ne nijak malého, cena se poníží o 7,5 %. Což v konečném důsledku může odběratelům přinést roční úsporu až dva tisíce korun. Klesající cena tepla, kterou již odběratelé na svých účtech či peněženkách zaznamenali, se dá pro představu převést do koupě nového jízdního kola. A to přes to, že Teplárna Liberec v posledních letech masivně investovala do projektu GreenNet, již čtvrt miliardy korun. Staré parovody byly vyměněny za modernější horkovody a především část z nich zmizela pod zem. Do projektu, který významným způsobem zlepšil vzhled veřejného prostoru a realizuje úspornější variantu rozvodů, protože nové horkovody snížily ztráty tepla.  Zatím byla dokončena první část výměny pro oblast Město (od teplárny podél řeky Nisy až do Pavlovic), další budou v budoucnu pokračovat v oblastech Vratislavice nad Nisou a Textilana. 

„Výměny parovodů pochopitelně není jen estetická záležitost, byť je poměrně významná. Nejdůležitějším důsledkem jsou však úspory v tepelných ztrátách, díky nimž si otevíráme i prostor pro další potencionální snižování ceny tepla. Cílem Teplárny Liberec v žádném případě není zvyšování ceny tepla, ale přinejmenším udržení stávající. Pokud to bude možné, chtěli bychom i nadále zlevňovat, to je ovšem odvislé na ceně zemního plynu – komodity, jejíž cenu neovlivníme,“ pokračuje Jan Sedláček. 

Liberečané se také budou moci blíže s chodem teplárny seznámit během Dnů otevřených dveří, které firma připravuje na příští rok. Kromě exkurze po teplárně budou mít unikátní možnost vidět město z ptačí perspektivy. Za nejvyšších bezpečnostních opatření budou moci vystoupat na teplárenský komín až do výše 140 metrů. 

Teplárna Liberec je od roku součástí skupiny MVV Energie CZ. Její historie však sahá až do roku 1976. Pro výrobu tepla používá v posledních letech téměř výhradně zemní plyn a energii vyrobenou v přilehlém zařízení na energetické využití odpadů – TERMIZO, což je její sesterská společnost. Ta zpracovává odpady téměř z celého Libereckého kraje. Teplárna aktuálně zásobuje teplem a teplou vodou téměř patnáct tisíc libereckých domácností, desítku průmyslových areálů a 130 odběratelů  z terciární sféry.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky teplárna, Liberec, teplo, teplá voda, Varšava, kino, Jan Sedláček, Liberec VI-Rochlice, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Technická univerzita v Liberci, Teplárenský provoz Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po zlevnění tepla přichází liberecká teplárna s další dobrou zprávou. Teď je na řadě levnější teplá voda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.