Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Protipovodňovému parku mají ve Wintrovce ustoupit zahrádky. Stáhnou se sem drogově závislí, vadí zahrádkářům

Na sedmdesát zahrádkářů přijde o své zahrádky ve Wintrově ulici v Liberci. Důvodem je plánovaná výstavba protipovodňového parku v lokalitě, kterému zahrádky mají ustoupit. O záměru města se přitom zahrádkáři dozvěděli z Libereckého magazínu, který natáčí regionální televize RTM.

Vznik protipovodňového parku je součástí opatření po celém městě. Ty mají podle studie celkově vyjít na asi čtvrt miliardy korun. Park bude sloužit k volnočasovým aktivitám, pokud ale přijde velká voda, jeho účel se změní. „Pokud přijde velká voda, tento protipovodňový park se řízeně zalije vodou. Až voda opadne, vyčistíme bahno a bude to fungovat dál,“ vysvětlil princip povodňového parku náměstek primátora Jiří Šolc

Jenže aby mohl vzniknout protipovodňový park, musí zmizet kolonie, což se nelíbí samotným zahrádkářům. „Zahrádky jsou místem, sloužící k rekreaci doslova stovek lidí, kteří jinak vesměs bydlí v panelácích. Není to ovšem jen o "soukromých zájmech pár zahrádkářů", pěstujeme stromy a květiny, staráme se o zeleň a chováme včely. Hrdě se hlásíme k rozvoji biodiverzity místa,“ říká předseda zahrádkářů Pavel Mraček, podle kterého je v lokalitě sedmdesát zahrádkářů.

Ten se také v případě přeměny zahrádek na park obává zhoršení bezpečnostní situace v okolí. „Máme důvodné obavy, že vznikne-li na místě park, stáhnou se tam drogově závislí a rozhodně tak nebude sloužit veřejnosti. Již jednou nám byly zahrádky odejmuty a věřte, že je to teprve rok, co se nám povedlo, za nemalého úsilí, tyto lidi vytlačit,“ pokračuje.

S rušením zahrádek nesouhlasí ani opozice. „Je dobře, že vedení města uvažuje o protipovodňových opatřeních, ale ta lze v dané lokalitě udělat i jinak, než likvidací zahrádek. Připravujeme několik variant řešení, se kterými bychom chtěli seznámit vedení města,“ uvedl Pavel Felgr z libereckých Pirátů.

Tomu vadí i fakt, že zahrádkáři se o záměru rušení zahrádek dozvěděli z magazínu, který natáčí regionální televize RTM. „Způsob, jakým vedení města (ne)komunikuje se zahrádkáři, se nám vůbec nelíbí,“ pokračuje Felgr. 

„Že naší kolonii hrozí zánik, se musíme dozvídat z médií. Taková arogance moci je opravdu zarážející,“ souhlasí Mraček.

O protipovodňovém parku ve Wintrově ulici ale Šolc mluvil už loni v únoru. „Odborníci nám doporučují, pokud chceme zmírnit nástup velké vody, tak je potřeba tam rozšířit koryto, udělat něco jako náplavku, ale odborně se tomu říká protipovodňový park," podotkl Šolc.

Zahrádkáři jsou v kolonii v městském nájmu, zdá se tak, že zatím tahají za kratší konec pomyslného provazu. „Je mi líto, že zahrádkáři o své zahrádky přijdou, jenže to s nedá nic dělat. Ten ohled ochránit město proti velké povodni je v této chvíli nadřazený,“ dodal Šolc.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Piráti Liberec

Štítky povodně, prtipovodňový park, zahrádky, kolonie, winterova, Jiří Šolc, Liberec, radnice, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protipovodňovému parku mají ve Wintrovce ustoupit zahrádky. Stáhnou se sem drogově závislí, vadí zahrádkářům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.