Počasí dnes29 °C, zítra26 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Kraj zvyšuje kapacitu antigenního testování kvůli pendlerům

Kraj zvýšil kapacitu antigenního testování kvůli pendlerům a je připraven otevřít další testovací místa u hraničních přechodů v Hrádku nad Nisou a Petrovicích, kudy lidé jezdí do sousedního Saska za prací.

Po jednání Krizového štábu Libereckého kraje to na dotaz hejtman Martin Půta. V neděli i dnes byl ale na hranicích klid a žádné fronty se tam netvořily. Německo od neděle pokládá Českou republiku za epidemicky vysoce rizikovou oblast. Sasko proto požaduje po pendlerech dojíždějících přes hranice za prací dva testy na koronavirus týdně.

Asi se nelze našim sousedům divit, protože počet nově pozitivně testovaných u nás je třikrát větší než u nich. Požádali jsme proto odběrová místa, aby navýšila kapacity, aby pendleři dokázali tomuto požadavku vyhovět," řekl Martin Půta. V případě, že by přišlo další zpřísnění na úroveň Bavorska, které vyžaduje negativní testy každé dva dny, přidal by podle něj kraj testovací místa přímo na hranicích.

Z Libereckého kraje míří přes hranice do Německa za prací denně stovky lidí, část z nich ale jezdí i v opačném směru - žijí v Žitavě a za prací dojíždějí do Česka. V Libereckém kraji se mohou nechat testovat na 12 místech v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Jilemnici, Semilech, Turnově, Frýdlantu nebo Tanvaldu. Přímo v Hrádku nad Nisou je odběrové místo v sokolovně, nejblíže k Petrovicím je odběrové místo v léčebně respiračních nemocí v 16 kilometrů vzdáleném Cvikově.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, Německo, koronavirus, pendleři, Liberecký, Sasko, Hrádek nad Nisou, Martin Půta, Liberecký kraj, Česko, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zvyšuje kapacitu antigenního testování kvůli pendlerům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.