Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

S vandalismem se obce nemusejí smířit, říká porotce soutěže Slepá místa

PR článek

Na problémové lokality v obcích a městech si posvítil projekt Slepá místa. Celorepubliková soutěž, jejíž mediálním partnerem je Drbna a v níž můžou obce vyhrát moderní kamerové zabezpečení, odstartovala druhý ročník. V tom loňském se z Libereckého kraje přihlásil jeden projekt – obec Višňová. Jak se můžou obce postavit problémům, které ohrožují majetek, zdraví a někdy i životy obyvatel? Na to jsme se zeptali jednoho z členů odborné poroty soutěže, Dalibora Smažinky z Axis Communications.

Minulý ročník soutěže měl úspěch, přihlásila se skoro padesátka projektů. S čím města nejčastěji bojují?
První kolo soutěže Slepá místa nám ukázalo, že většinu přihlášených obcí trápí vandalismus, výtržnictví, obecně zvýšená kriminalita v určitých lokalitách. V oblasti kamerového dohledu tak chtějí úplný základ – zabezpečení, chránit zdraví občanů a obecní majetek, který jim má sloužit. S tím můžou kamery velmi dobře pomoci.

Soutěž je letos rozdělena do dvou kategorií. Proč jste se tak rozhodli?
V prvním kole jsme si uvědomili, že potřeby velkých a malých obcí se liší, a nechtěli jsme, aby si vzájemně „lezly do zelí“. V kategorii obcí a měst pod 10 tisíc obyvatel nabízíme výhru v podobě spolehlivého a chytrého kamerového zabezpečení pro danou lokalitu. Větší města mají trochu jiné potřeby.

Jaké?
Mají už s kamerovým systémem zkušenosti a hledají možnosti, jak jej modernizovat a vylepšit. V kategorii měst nad 10 tisíc obyvatel je proto výhrou kamerové řešení ušité na míru. Města si mohou vyzkoušet nejnovější technologie na vzorové instalaci, kterou získají v rámci soutěže. A nemusí se jednat „pouze“ o zabezpečení, kamery dnes umí mnohem víc – shromažďovat statistiky, monitorovat dopravu, hlídat hladinu vodního toku nebo úroveň znečištění ovzduší.

Jak se můžou do soutěže zapojit samotní obyvatelé?
Obyvatelé měst a obcí jsou samozřejmě často ti, kteří dají prvotní podnět svým zastupitelům. Oni vědí nejlépe, co se v jejich sousedství děje. Proto jsme na webu soutěže vytvořili vzorový e-mail zastupitelům, který lze využít. V neposlední řadě můžou občané hlasovat pro projekt své obce na webu soutěže a zvýšit tak povědomí o problémů a také šanci na výhru. Zapojení komunity je jedním z aspektů, které porota bere v potaz.

Co dalšího byste obcím pro úspěch v soutěži doporučil?
Jako porotce nás zajímá, o jakém problému se vlastně bavíme. Kamerový dohled a obecně videoanalytika umějí být velmi efektivní, je ale potřeba dobře znát danou oblast i problematiku. Proto oceníme, když nám obce přihlášku doloží např. policejními statistikami nebo vlastní analýzou. Data jsou nejlepší forma argumentu.

Obce se můžou do soutěže přihlásit prostřednictvím formuláře na webu soutěže, a to do 31. března 2021.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky taktiq, slepá místa, anketa, bezpečnost, soutěž, projekt, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S vandalismem se obce nemusejí smířit, říká porotce soutěže Slepá místa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.