Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Vlkům se v Česku daří, počet jejich teritorií se zvýšil

V loňském roce zasahovalo do České republiky alespoň částečně na dvaadvacet vlčích teritorií. Informace přinesl terénní monitoring, který probíhá ne celém území ČR.

Výsledky monitoringu vychází z fotopastí, nálezů stopních drah a trusu i genetické analýzy. „Kdo by si před deseti lety vsadil, že dnes k nám bude zasahovat přes dvacet vlčích teritorií,“ uvedl v TZ Miroslav Kutal, vedoucí programu Šelmy v Hnutí DUHA a zároveň pracovník Mendelovy univerzity.

Podle něj tak vlci dokazují svou obdivuhodnou přizpůsobivost. Většina teritorií se nachází v pohraničních oblastech, některé zasahují na naše území jen nepatrně.

Podle monitoringu zasahovalo v sezóně 2019/2020 do Česka celkem 22 vlčích teritorií, z toho 14 smeček a 8 párů.

Nejvíce prokázaných teritorií se nachází na severu Čech, právě z tohoto směru k nám vlci nejčastěji přicházejí. „Genetická data pomohla odhalit v České republice další setkávání dříve izolovaných vlčích populací, stejně tak jako přesuny vlků přes hranice se sousedními státy,“ sdělil Pavel Hulva z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Ten zároveň informoval, že v loňském roce nebyla prokázána žádná hybridizace se psem.Považuji za pozitivní, že se vlků daří nacházet partnery navzdory případům mortality vlivem dopravy a pytláctví,“ komentoval Hulva, který je mimo jiné zodpovědný za genetický monitoring vlků.

Za monitoringem stojí Hnutí DUHA Olomouc, Mendelova univerzita v Brně, Česká zemědělská univerzita v Praze, Správa národního parku Šumava a Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky.

Do Čech ale nepřichází vlci jen z Polska z Německa. Příkladem je vlčice, která urazila více než 430 kilometrů na cestě z Rakouska do Doupovských hor a díky telemetrickému obojku byla její cesta i významným vědeckým přínosem.

Mapa výskutu vlka na území ČR v sezóně 2019/2020.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto selmy.cz

Štítky Liberecký, teritorium, vlci, šelmy, Česko, Mendelova univerzita v Brně, Pavel Hulva, Hnutí DUHA, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Česká zemědělská univerzita v Praze, Správa Národního parku Šumava, Německo, Polsko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlkům se v Česku daří, počet jejich teritorií se zvýšil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.