Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

SZPI důrazně varuje před nebezpečným doplňkem stravy s vysokým obsahem amygdalinu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před životu nebezpečným doplňkem stravy, který zajistila na trhu. Obsahuje velmi vysokou dávkou látky amygdalin, která se v těle po požití metabolizuje na kyanovodík a kyanidy. SZPI důrazně varuje všechny spotřebitele, aby tento doplněk stravy rozhodně nekonzumovali.

"Laboratorní rozbor v doplňku stravy potvrdil v jedné doporučené denní dávce přítomnost látky amygdalin v množství 1760 miligramů (mg), což odpovídá množství až 104 mg kyanovodíku po metabolizaci. Dle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA se život ohrožující dávka kyanovodíku pohybuje v hodnotě 0,5 – 3,5 mg na 1 kg tělesné váhy, tj. u 70 kg vážícího člověka v intervalu 35 – 245 mg," stojí v tiskové zprávě vydané SZPI. 

Inspektoři SZPI vzorek odebrali na eshopu www.tachyonsupplement.eu, který cílí i na české spotřebitele, informace o zboží jsou v českém jazyce, výrobek je možné koupit za české koruny a ze strany prodejce je zajištěno doručení do ČR. Doplněk stravy je označen jako Amygdalín B17 25g, výrobce a prodejce: Tachynon Technology pharm spol. sro., Vančurova 1, 83101 Bratislava, Slovensko.

"Potravinářská inspekce odeslala notifikaci do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF, čímž umožnila došetření a přijetí opatření v zemi původu potraviny, kde se nachází jak výrobce, tak prodejce předmětné potraviny," informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. 

Amygdalin je součástí různých doplňků stravy nabízených na tuzemském trhu, často pod označením vitamín B17, většina vědeckých studií ale vyvrací, že by se o vitamin jednalo. Vyskytuje se například v mandlích nebo v meruňkových jádrech a řada distributorů mu připisuje antioxidační účinky. Obvykle jej ale doplňky stravy obsahují přibližně 70 miligramů v jedné dávce. Nebezpečný doplněk ho tak obsahuje pětadvacetkrát víc.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto SZPI

Štítky SZPI, doplněk stravy, amygdalin, nebezpečná látka, Státní potravinářská inspekce, jídlo, Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva, Česko, Slovensko, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SZPI důrazně varuje před nebezpečným doplňkem stravy s vysokým obsahem amygdalinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.