Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Začíná Suchej únor. Akce má omezit nadměrné pití alkoholu

V České republice v pondělí odstartoval devátý ročník akce Suchej únor. Ta má pomoci s nadměrnou konzumací alkoholu. Organizátoři účastníky vyzývají, aby alespoň měsíc vydrželi bez alkoholu. Každoročně se do akce zapojuje mezi pěti až deseti procenty dospělých.

Průměrný Čech vypije za rok 14 a půl litrů čistého lihu. Víc zvládnou pouze v Litvě a Moldavsku. Za hranou rizikového pití se u nás pohybuje přes milion lidí, to je zhruba každý sedmý člověk.

Nemoci, trestné činy, dopravní nehody i snížená produktivita práce

Kampaň Suchej únor se inspirovala v zahraničí, některé země mají ale i leden. Zájemci, kteří se chtějí do akce zapojit organizovaně, se mohou zaregistrovat na webu www.suchejunor.cz. Na internetových stránkách je i test, který pomůže zjistit, jak na tom člověk s pitím je. K dispozici jsou tam také kontakty na odborníky.

Česko patří na pomyslné vrchní příčky žebříčku ve spotřebě alkoholu. Rizikově u nás pije alkohol zhruba milion Čechů. Náklady spojené s následky převyšují 59 miliard korun ročně. Suma zahrnuje jak financování léčby závislosti a nemocí, tak trestné činy, dopravní nehody nebo sníženou produktivitu práce.

Za škodlivé pití alkoholu se všeobecně považuje konzumace 40 až 60 gramů alkoholu u mužů. V přepočtu na piva to dělá dva až tři kousky denně. U žen je to o něco méně, škodlivá je spotřeba mezi 20 až 40 gramy. To je zhruba pět decilitrů vína. Doslova rizikové pití pak představuje u mužů přes 60 gramů alkoholu a u žen přes 40, tedy u mužů více než tři a u žen více než dvě sklenice.

Držíme se na vrcholu žebříčku

Podle údajů Českého statistického úřadu vypil v roce 2019 každý Čech 173,5 litrů alkoholických nápojů. Z toho jde o 146 litrů piva. Vede se i statistika, která monitoruje spotřebu vína. Ta byla ve stejném roce na hranici 20 litrů na osobu. Posledních deset let jsou údaje velice podobné, spotřeba neklesá ani výrazně nestoupá.

Na pomyslném vrcholu v konzumaci alkoholu byla Česká republika v roce 2005. Každý z nás v tomto roce vypil 188 litrů alkoholických nápojů za rok. To odpovídá zhruba půl litru denně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky alkohol, suchej únor, iniciativa, Česko, pití, Suchý leden, Litva, Moldavsko, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná Suchej únor. Akce má omezit nadměrné pití alkoholu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.