Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Hromnice u nás zapalujeme svíce, v Americe věští počasí svišť Phil

V kalendáři asi nenajdete jiné datum, ke kterému by se vázalo takové množství pranostik. Na Hromnice o hodinu více, Hromnice – jara svíce anebo Na Hromnice musí skřivánek vrznout i kdyby měl zmrznout. Naši předkové dodržovali také řadu zvyků, hospodyně nesměly šít, lidé raději ani netančili a někde se dávala zapálená hromnička do ruky těžce nemocnému.

Hromnice slavili naši předkové ještě před příchodem křesťanství. Staří Slované oslavovali boha Peruna, který se probouzel ze zimního spánku. Jako bůh hromů a blesků s sebou přinášel také první bouřky. Těm lidé věnovali zvláštní pozornost, podle historiků dokonce při prvním zahřmění poklekali a líbali zem. Doma poklízeli, před vraty zatnuli do země sekeru a zapalovali hranice. To všechno mělo pomoct jejich bohu vyhnat zlé duchy.

Křesťané si časem začali Hromnice vykládat jako Uvedení Páně do chrámu, kdy podle evangelia šli Josef s Marií zasvětit syna Bohu. Zde potkali mudrce, který jejich čtyřicetidenního syna označil za „světlo k osvícení pohanů“. Tohle proroctví pak dalo vzniknout symbolice světla a svěcením svící.

K čemu sloužily hromničky?

Věřící zapalovali posvěcené svíce při boučkách a hromobití, proto název hromničky. Podle pověr měly zapálené svíce ochránit dům před blesky a úrodu před nepříznivým počasím. Hromničky dávaly k posteli umírajícího, aby její světlo ukazovalo duši mrtvého správnou cestu. Stejně tak se dávala svíčka i do ruky nemocnému.

V moc hromničky věřili i hospodáři, kteří s nimi například obcházeli včelíny, aby byl dostatek medu. O druhém únorovém dni nesměli lidé nadávat, tancovat ani se smát.

To by nebyli Američané…

Už 135 let se v pensylvánském městečku Punxsutawney koná tradiční sviští předpověď. O co jde? Skandující davy a miliony televizních diváků sledují sviště Phila, když ráno vylézá ze své nory. Když se lekne svého stínu a uteče, je jasné, že zima jen tak neskončí. Jelikož se svišť ve více než sto případech vždy otočil směrem k noře, dávají ho teď páni ve fracích na podstavec a sledují jeho další kroky. Chlupatý meteorolog má pak na výběr dva svitky s předpovědí. Nutno dodat, že se ne vždy strefí.

Tato pro nás kuriózní tradice se stala i námětem populárního filmu s Billem Murraym - Na hromnice o den více. Kdy je jako televizní reportér pověřen natočením reportáže. Shodou náhod však uvízne v časové smyčcě a je nucen o svišti natáčet stále dokola.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ABC News

Štítky tradice, zvyky, Hromnice, rituály, jaro, svíčka, Amerika, Bill Murray

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Hromnice u nás zapalujeme svíce, v Americe věští počasí svišť Phil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.