Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasičům loni přibyla práce. Vyjížděli k více než 7000 událostem

V loňském roce vyjížděli hasiči Libereckého kraje k 7006 událostem. Oproti předchozímu roku je to o 13 procent víc.

Hasičům v Libereckém kraji loni výrazně přibylo zásahů, a to i kvůli novému koronaviru, informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda. S covidem loni souviselo 439 událostí. Na jaře hasiči rozváželi ochranné prostředky i dezinfekci, pomáhali ale loni také v nemocnicích a sociálních zařízení, zapojili se i do testování.

Hasičům loni výrazně přibylo technických pomocí, takových zásahů měli 3553, o 11 procent víc než o rok dříve. Za nárůstem jsou hlavně výjezdy spojené s odstraňováním škod při silném větru, který kraj loni zasáhl opakovaně. Přes 200 událostí řešili hasiči loni v únoru v souvislosti s vichřicí, silný vítr, který kácel a lámal stromy, ale kraj zasáhl také v květnu a prosinci. V červnu pak hlavně Frýdlantsko postihla velká voda.

Dál naopak ubývá požárů. Loni jich hasiči likvidovali 899, o 14 méně než o rok dříve, nejčastější příčinou byla nedbalost nebo závada. Výrazně vyšší jsou ale způsobené škody, které loni přesáhly 144 milionů korun, což je 2,5krát více než v roce 2019. Důvodem vysokých škod byl požár, který loni v říjnu téměř zničil závod společnosti Hilding Anders ČR na výrobu matrací v Roztokách u Jilemnice na Semilsku. Škody tam přesáhly sto milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ČR, hasiči, koronavirus, Liberecký, 2020, Liberecký kraj, vichřice, Hasičský záchranný sbor, Česko, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasičům loni přibyla práce. Vyjížděli k více než 7000 událostem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.