Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Očkovací centrum nakonec v aréně nebude. Vznikne v budově D krajského úřadu

Velkokapacitní očkovací centrum nebude v Liberci v Home Credit Areně, jak se původně počítalo, ale v nedávno zrekonstruované budově D krajského úřadu. Budova je v centru krajského města, je u ní velké parkoviště a stojí v blízkosti terminálu MHD, autobusového a vlakového nádraží, a je tak dobře dostupná veřejnou dopravou. Očkovací centra by měla být v provozu od 22. února, řekl dnes po jednání Krizového štábu Libereckého kraje hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

V Libereckém kraji by mělo vzniknout pět velkokapacitních očkovacích center. V Jablonci nad Nisou bude v městské sportovní hale, v České Lípě v Kulturním domě Crystal, v Semilech a Jilemnici budou centra přímo v areálech nemocnice. S otevřením šestého v Turnově se zatím nepočítá. Podle koordinátora očkování Vladimíra Richtera (ODS) nemá zatím kraj dost vakcín ani na otevření těchto pěti. Očkování proto zatím zajišťují nemocnice. V pobytových sociálních zařízeních a domech s pečovatelskou službou s ním pomáhají praktičtí lékaři.

Vakcínu proti koronaviru zatím v kraji dostala dvě procenta obyvatel. Od pátku se v Libereckém kraji očkuje i vakcínou společnosti Moderna, první dávku už dostalo 149 seniorů v domech s pečovatelskou službou. Prvních 500 dávek si rozdělily domy v deseti městech. Celkově zatím vakcínu proti koronaviru dostalo v kraji 7549 lidí, z toho 2331 i druhou dávku. Zatím se v kraji očkuje vakcínami Pfizer a Moderna, novou vakcínu společnosti AstraZeneca kraj v nejbližší době podle Richtera nedostane. Stejně je na tom podle něj dalších deset krajů.

Hejtman dnes znovu vyzval seniory starší 80 let, kteří se chtějí nechat očkovat, aby se přihlásili do centrálního systému. „Teď se ukázalo, že se vakcína rozděluje nejen podle prostého počtu obyvatel, ale také podle toho, kolik lidí takzvaně čeká v jednotlivých krajích ve frontě. A u nás zatím velká skupina seniorů zaregistrovaných není a nám by to v téhle situaci určitě hodně pomohlo," dodal Půta. Podle odhadů žije v Libereckém kraji zhruba 17 tisíc seniorů starších 80 let. Vakcínu jich zatím dostalo 1800, což je necelých 11 procent. Dalších asi 8000 seniorů je v registru.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lipo.ink/Ilustrační foto

Štítky koronavirus, očkovací centrum, očkování, Liberecký kraj, Martin Půta, vakcína, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec, Home Credit Arena, dům, Vladimír Richter, Kulturní dům Crystal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkovací centrum nakonec v aréně nebude. Vznikne v budově D krajského úřadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.