Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Ruprechticích roste kolonie zahrádek. Bojíme se hluku i zhoršení podmínek pro život, vadí místním

Prudký svah v ulici U Obrázku byl vždycky vlastně jen loukou. Právě kvůli sklonu svahu se zde nestavělo, i když pozemek je vedený jako stavební. To se ale na podzim změnilo. Jenže domy tu nebudou, vyroste zde zahrádkářská kolonie s devatenácti zahrádkami. A právě to vadí některým sousedům, podle kterých dojde k zhoršení životních podmínek v lokalitě.

„Asi nejvíc nám vadí, že nám nikdo nic neřekl. Věděli jsme, že pozemek je dlouhodobě na prodej, jenže jsme počítali s domy. Na podzim najednou najely bagry a začaly tu dělat šílené terénní úpravy,“ říká Eva Poláková, která bydlí hned u zmíněného pozemku.

Na něm během několika dní vznikly terasy, na které si zájemci budou moci postavit chatičku. Má jich tu být hned devatenáct, což znamená zátěž pro okolí. „Budou muset někde zaparkovat, bude tu hluk, už teď je tu málo vody,“ pokračuje Poláková. Podle ní je problém především v množství chatiček, které mají na pozemku vyrůst. „Nejsem žádný nepřítel zahrádek, tohle mi ale přijde už opravdu moc," myslí si. „V menším a klidnějším provedením nám to ani nevadí, pokud bude dodržena veškerá hygiena," dodává.

Podle územní ho plánu je vše v pořádku

Ta nakonec dala dohromady několik sousedů a se svým problémem vyrazila na radnici, kde vystoupila na zastupitelstvu. Jenže město, zdá se, žádné páky na to, co na sousedním pozemku vzniká, nemá. Tou jedinou je územní plán a ten podle vyjádření z města výstavbu zahradní kolonie umožňuje. „Ve stanovisku byl posouzen mimo jiné soulad s územním plánem a bylo konstatováno, že záměr je s platným územním plánem města Liberec v souladu. Podle územního plánu jsou pozemky vymezeny jako plocha bydlení čistého, kde jsou mimo jiné, v samostatných zahradách přípustné stavby pro individuální rekreaci,“ popisuje Adam Lenert z Odboru územního plánování radnice.

Právě Lenertem zmíněné viladomy a rodinné domy byly původně v plánu také. „Myslím, že zahrádky jsou nakonec tím nejlepším řešením,“ řekl Drbně Adam Bělocký, který má celý projekt na starosti.

Jak nakonec celá kolonie bude vypadat, to se říct nedá. Podle projektu si zde každý z majitelů postaví svou chatičku. „Obecně bychom neměli nic proti zahradní kolonii nebo komunitním zahradám, pokud by byly architektonicky kultivované.  Vnitřní poloveřejný prostor by mohl mít sjednocující krajinný rastr, například alej zakončenou jednoduchou vyhlídkou, společné pítko, studnu. Vhodné by bylo řešit po dohodě prostupnost územím na sportovní plochy TJ Sokol Ruprechtice,“ řekla Marie Procházková z Kanceláře architektury města (KAM). Zda alespoň něco z toho dopadne ale vůbec není jisté. KAM totiž žádné připomínky k projektu nedal a ani dát nemohl. „Přes naši Kancelář (KAM) projekt neprošel, takže mohl být povolen před vznikem Kanceláře,“ dodala Procházková.

Zasakování odpadních vod

Eva Poláková se sousedy se bála také zasakování odpadních vod. „Zasakovány na jednotlivých pozemcích zahrad budou pouze dešťové vody, které neovlivní kvalitu podzemních vod,“ doplňuje Adam Lenert z Odboru územního plánování.

Obyvatele se snaží uklidnit i Bělocký. „Podobné projekty už jsem dělal. Mám s tím zkušenosti, se sousedy rozhodně nechci bojovat,“ dodal s tím, že na místě budou mít zahrádkáři vlastní parkovací plochy.

Faktem ale je, že stavebník nejprve začal stavět, aniž by měl povolení od stavebního úřadu. „V tomto případě víme, že stavebník bude o dodatečné povolení žádat. Teprve v rámci tohoto budoucího řízení bude stavební úřad posuzovat soulad záměru se stavebními předpisy a vliv záměru na okolí,“ uvedl Jaroslav Urban z libereckého stavebního úřadu. 

Pokuta deset tisíc

Stavební úřad už také udělil pokutu deset tisíc korun, což Drbně potvrdil i Bělocký, žádné jiné zásadní problémy ale na místě podle úřadu nejspíš nejsou. „Na jaře chceme pokračovat a projekt dokončit,“ potvrdil Bělocký.

Pozemky jsou na prodej na webu sreality. Mají velikost kolem 200 metrů čtverečních. Cena za pozemek je 730 tisíc korun.

Tak trochu smířená s kolonií je nakonec i Eva Poláková. „Já už jen doufám, že budeme moci projíždět naší ulicí, která nebude zablokovaná auty zahrádkářů, nebude nám téct do domu odpadní voda ze zahrádek a nebude tu celý víkend hluk,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Ruprechtice, zahrádky, kolonie, u obrázku, pozemek, hluk, Eva Polak, Marie Kotrbová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ruprechticích roste kolonie zahrádek. Bojíme se hluku i zhoršení podmínek pro život, vadí místním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.