Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ptačí chřipka v Libereckém kraji. Objevila se u labutí v Příšovicích

V Libereckém kraji byla potvrzena ptačí chřipka. Objevila se u pěti uhynulých labutí nalezených u jezera Velký Písečák v Příšovicích. Jde o šestý případ nákazy těchto volně žijících ptáků v Česku, před tím byly u volně žijících ptáků všechny v jižních Čechách.

Ochranné pásmo se kvůli úhynu labutí u rybníku nedaleko Turnova stanovovat nebude, neboť není známé ohnisko. „Vzhledem k tomu, že to je u volně žijících ptáků," řekl krajský ředitel SVS Roman Šebesta.

O úhynu labutí informovali veterináři okolních devět obcí. „S tím, že jsme jim předali tu informaci samotnou a také text, který by byl vhodný ke zveřejnění pro jejich obyvatele, ať už rozhlasem nebo prostřednictvím nějaké tiskoviny. A dali jsme jim i informační leták, který by mohli použít k distribuci mezi chovatele drůbeže v jejich obcích, kde jsou popsaná pravidla, jak by měli postupovat, na co si dávat pozor a jak chovy zabezpečit," dodal Šebesta. Zvýšenou pozornost chovům drůbeže a případným úhynům věnují krajští veterináři podle něj na území celého kraje několik měsíců a budou v tom pokračovat.

Virus vysoce patogenní ptačí chřipky H5N8 je sice nebezpečný pro ptáky, na člověka se ale nepřenáší. V Česku se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137 tisíc ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98 tisíc ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ptačí chřipka, Liberecký kraj, labuťe, Příšovice, ptáci, Česko, veterinární lékař, Jihočeský kraj, Velký Písečák, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí chřipka v Libereckém kraji. Objevila se u labutí v Příšovicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.