Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Umělá ledová stěna v Mlýnské ulici je otevřená. Vydržet by měla i pár dnů oblevy

V bývalém lomu v centru Liberce je ode dneška přístupná ledová umělá stěna vysoká zhruba patnáct metrů. Jsou na ní tři lezecké linie, řekl správce horolezecké arény Pavel Pfeifer. „Led má na tloušťku od deseti do patnácti centimetrů," dodal.

Vytvoření ledové stěny umožnily silné mrazy v předchozích dnech, i přes oblevu, kterou předpovídají meteorologové by měla několik dnů vydržet. Pfeifer předpokládá, že minimálně do neděle by měla stěna být v provozu.

Zájemci o lezení si musejí dopředu rezervovat termín. Na každý den jsou k dispozici čtyři tříhodinové bloky od 8:00 do 20:00. „Ještě nějak volná místa jsou," uvedl Pfeifer. Jedna linie je pro dva lezce, najednou jich v areálu bude šest. Podle správce průměrný lezec stěnu zdolá za osm až deset minut. „Jinak je to třeba tříminutová záležitost a profisportovci, když jsme tady před lety měli závody, tak to měli mezi 14 až 18 vteřinami," dodal Pfeifer.


Bývalý lom Na Bídě v Mlýnské ulici mají horolezci dlouhodobě pronajatý od libereckého magistrátu. Poprvé na ledolezení lákali před sedmi lety lety, naposledy to bylo před dvěma lety. Loňská teplá zima vytvoření ledové stěny neumožnila. Lom v Liberci je v Libereckém kraji jediným místem, kde se v zimě dělá umělá ledová stěna. Ve volné přírodě jsou v kraji mezi lezci oblíbená zejména dvě místa v Jizerských horách, Štolpišský ledopád nedaleko Hejnic a ledopád v bývalém lomu v Oldřichově v Hájích. Tam se ale obvykle dostanou jen zkušení lezci, liberecký areál si mohou vyzkoušet i amatéři. Při výstupu je každý jištěný.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horolezecká stěna Liberec

Štítky kondice, horolezectví, Liberec, Bílí Tygři Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělá ledová stěna v Mlýnské ulici je otevřená. Vydržet by měla i pár dnů oblevy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.