Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nejdříve se domluvte, pak mluvte do médií, komentuje Prouza rozhodnutí nechat obchody uzavřené

Dlouho očekávané otevření maloobchodů se nekoná. Pandemická situace není podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka dobrá, dál se šíří britská mutace viru a proto není rozvolnění opatření na místě. Havlíček přitom ještě před několika dny navrhoval zrušení zákazu maloobchodního prodeje od pondělí za přísnějšího režimu. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR by se vláda nejprve měla dohodnout a až poté mluvit do médií.

Vláda kvůli zamezení šíření koronaviru od 22. října zakázala maloobchodní prodej. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění kabinet povolil v prosinci. Výjimku ze zákazu mají potraviny, lékárny, drogerie, optiky, galanterie či květinářství. Povolen je prodej jen zboží základní potřeby. Lidé tak v kamenných prodejnách nekoupí například spodní prádlo, obuv pro dospělé nebo elektroniku.

„Až bude vláda přemýšlet o změně opatření příště, prosím ji, aby se nejdřív dohodla a teprve pak to říkala do médií,“ řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza a dodal: „Svým postupem vláda opět vzbudila naděje, když o otevření obchodů mluvila jako o hotové věci, a obchodníci opět zbytečně investovali desítky milionů do přípravy svých obchodů na otevření. Takový postup vůči nim je nefér a opět vytváří další nedůvěru vůči vládě a jejím opatřením.“

Možné otevření obchodů chce příští týden Havlíček znovu řešit. „Pan Prouza dobře ví, že jsme od pátku do neděle jednali s hejtmany a také na vládě o možnosti otevřít zbytek maloobchodu. Od pondělí jsem pokračoval v každodenním jednání o této možnosti s ministrem Blatným, jednali jsme veřejně se šéfem Asociace krajů, politickými představiteli. Zároveň jsme o všem korektně informovali a jednali se všemi svazy. Jasně jsme řekli, že otevření bude záležet na pandemické situaci,“ hájí se Havlíček.

Liberečtí policisté pátrají po třináctiletém chlapci. Odešel z nemocnice a dosud se nevrátil

Policie pátrá po pohřešovaném třináctiletém Danielovi, který ve středu dopoledne odešel z liberecké krajské nemocnice. Dosud se nevrátil ani do zdravotnického zařízení ani do bydliště v Jablonci.

Ministr původně navrhoval zrušení zákazu maloobchodního prodeje od pondělí za přísnějšího režimu. Ještě včera se mluvilo o tom, že by personál obchodů měl mít povinnost nosit respirátory třídy FFP2. Podmínkou měl být také limit jedné osoby na 15 metrů čtverečních provozní plochy. Řada prodejců se proto tento týden začala připravovat na pondělní otevření obchodů.

Asociace nákupních centrech se s ministrem Havlíčkem dohodla, že respirátory FFP2 budou povinné pro všechny zaměstnance center, včetně pracovníků ochranky či úklidu. Plánovala také osvětu mezi zákazníky, některá centra podle předsedy výkonného výboru asociace Jana Kubíčka plánovala rozdávat respirátory návštěvníkům zdarma. Na otevření obchodů si prodejci zatím budou muset počkat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vláda, koronavirus, opatření, SOCR, Prouza, obchod, Havlíček, Karel Havlíček, Tomáš Prouza, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, respirátor, Jan Kubíček, Jan Blatný, Asociace krajů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejdříve se domluvte, pak mluvte do médií, komentuje Prouza rozhodnutí nechat obchody uzavřené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.