Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Očkovací centrum v Liberci je zatím využívané z pětiny. Není vakcína, zní z nemocnice

V Libereckém kraji dnes začala fungovat velkokapacitní centra na očkování proti koronaviru. Jako první zahájilo provoz ráno pracoviště v Liberci, které je ve zrekonstruované budově D v sousedství krajského úřadu. Zatím jede na pětinu své kapacity, řekl Václav Řičář, mluvčí Krajské nemocnice Liberec (KNL), jež centrum provozuje.

„Problém není, že bychom nezvládali, ale problém je, že není vakcína," uvedl. Podle něj jsou schopni očkovat až tisíc lidí denně, zatím se bude každý den očkovat 200 lidí první dávkou a několik desítek druhou dávkou. V celém kraji bylo od začátku ledna dosud očkováno alespoň jednou dávkou jen něco málo přes 10 tisíc lidí, zhruba dvě procenta obyvatel. Obě dávky vakcíny dostalo 6186 lidí.

Provoz centra v Liberci se čtyřmi registračními místy a čtyřmi očkovacími boxy zajišťuje zhruba 20 lidí, z toho čtyři lékaři a osm zdravotních sester. Zatím tam chodí jen předem objednaní lidé starší 80 let. „Ukazuji jim, jak to tady probíhá. Vysvětlíme si, kam mají jít, že se musí nejdřív zaregistrovat a potom do očkovacího boxu, do čekárny. Radím jim také, pokud jsou po druhém očkování, že si mají dojít pro certifikát. To je doklad, že byli očkováni druhou vakcínou," uvedla koordinátorka centra Babeta Nebusová.


Proces od registrace k aplikování vakcíny nezabere podle Řičáře víc než pět minut, potom ale musí každý očkovaný zůstat ještě asi půl hodiny v čekárně. „Máme tady i posádku rychlé záchranné služby, kdyby se dostavily závažné komplikace po očkování," dodal Řičář. Ráno podle něj bylo očkování u všech bez komplikací.

Na očkování v pondělí přišel i pětadevadesátiletý Jiří Studnička z Liberce, šlo o druhou dávku. „Po první jsem žádné potíže neměl," uvedl. Aby se nechal očkovat už teď, ho přesvědčily jeho děti. Předpokládal že půjde později. „Nepovažoval jsem za patřičné cpát se do první linie," řekl. Koronaviru se dosud úspěšně vyhýbal. „Přes celé léto, půl roku, jsme na okraji Českého ráje v chaloupce. Tam jsme schovaní. A jinak málo vycházíme ven, jen na nákupy," uvedl. Izolovaný se ale necítí. „Máme s ženou takové heslo, kterého se držíme celý život. Když je opravdu nějaký velký průšvih, tak vždycky říkáme: 'Přežili jsme Hitlera, přežili jsme Stalina, tak tohle také přežijeme'," dodal.

Očkovací centra v Libereckém kraji

Očkovací centra se dnes otevřela nebo otevřou také na dalších čtyřech místech v kraji. V České Lípě je v Domě kultury Crystal, v Jablonci v městské sportovní hale U Přehrady a v Semilech a Jilemnici jsou centra v areálech nemocnic. Podle Řičáře chce KNL od 1. března otevřít další dvě menší očkovací centra ve Frýdlantu a Turnově. Systém očkování je v kraji nastavený tak, aby bylo možné v budoucnu při zapojení dalších zdravotnických zařízení a praktických lékařů denně očkovat až 6500 lidí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky koronavirus, očkování, Liberecký kraj, Liberec, vakcína, očkovací centrum, Krajská nemocnice Liberec, Adolf Hitler, Josif Vissarionovič Stalin, Jiří Studnička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkovací centrum v Liberci je zatím využívané z pětiny. Není vakcína, zní z nemocnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.