Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Koupit kus lesa a nic od něj nechtít. Nemusí generovat zisk, říká Anna Hudská ze ZAzemí

V dnešní době to možná zní trochu nepatřičně. Za stovky tisíc koupit les a pak od něj vlastně nic nechtít. Tedy jen aby rostl. Jenže přesně tenhle sen se teď snaží zhmotnit spolek ZAzemí, který si vyhlédl několik hektarů lesa kousek od Bezděčínských skal. „Nechceme, aby se les pokácel, naším cílem je vrátit ho přírodě,“ vysvětluje Anna Hudská ze spolku. Pro svůj záměr ale spolek potřebuje peníze, proto spustil kampaň na Hithitu, kam nyní mohou přispět i čtenáři Drbny.

Na začátku byla komunitní zahrada

Spolek ZAzemí se věnuje podpoře ochrany přírody a krajiny. Svou činnost odstartoval vybudováním komunitní zahrady Turnově, sází stromy, ale založil i několik komunitních chovů slepic. Les tak byl přirozeným pokračováním. Nebo vlastně začátkem. „V České republice v podstatě žádný původní přirozený les nemáme. Naše lesy jsou plantážemi na pěstování jehličnanů, stejně jako plantáže olejných palem v Indonésii,“ vysvětluje Anna Hudská.

Se svými kolegy ze spolku se ale k lesu chce chovat jinak. „Říká se, že část lesů a zemědělské půdy se má osvobodit od generování zisku, stále se k takovému kroku ale nikdo nechce odhodlat,“ vysvětluje, kde se nápad na koupi lesa vzal.

Dožít se důstojného stáří

Spolek si původně vyhlédl jiný les, nakonec se ale rozhodl pro ten u Bezděčínských skal, asi dva kilometry od vlakové zastávky Hodkovice nad Mohelkou. „Je to nádherné místo,“ pokračuje Hudská. Les zjednodušeně řečeno chtějí nechat růst. „Samozřejmě pro majitele lesů nějaké povinnosti vyplývají, chceme mu ale umožnit přirozený vývoj, chránit ho před vytěžením a dopřát mu dožít se důstojného stáří,“ pokračuje.

Aby spolek mohl les koupit, potřebuje finance. Na tři hektary lesa jde o 280 tisíc korun. „Je to vlastně jen polovina lesa, o který máme zájem, pokud by se vybralo více peněz, rádi koupíme i zbytek. Jinak jsme to chtěli nechat až na příští rok,“ dodává Hudská.

Na sousedním pozemku ZAzemí vysadí ovocný sad, lesem také prochází meliorace, potok, který je v lese sveden do potrubí. ZAzemí chce melioraci odstranit a v potoku co nejvíce zadržovat vodu tůňkami. „Víme, že to bude složité, ale máme do toho obrovskou chuť,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZAzemí

Štítky HitHit, zazemí, les, bezděčín, anna hudská, Drbna.cz, Česko, Indonésie, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupit kus lesa a nic od něj nechtít. Nemusí generovat zisk, říká Anna Hudská ze ZAzemí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.