Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Turnovákům vadí stavba bytovky na Vrchhůře. Starosta se omlouvá

Velkou diskusi plnou emocí vyvolalo zveřejnění fotografií výstavby bytového domu ve Slunečné ulici na Vrchhůře v Turnově. Lidem vadí především předimenzovanost celé stavby, která podle mnoha z nich do okolí nezapadá. Na diskusi už zareagoval i starosta města Tomáš Hocke, který se Turnovákům omluvil.

Obyvatelům města kromě rozměrů stavby vadí také fakt, že místo je vyhledávané i na procházky kvůli výhledům do okolí. „Tak to je dobrej hnus, to snad někdo přišel o rozum, ne? Takový pěkný to tam bylo a teď tam staví bytovku nebo co? Úplně zabili krásný výhled,“ zní jeden z příspěvků od Lucie S.

Velká část příspěvků pak obviňuje radnici, která něco takového vůbec povolila. Na to už zareagoval starosta města Tomáš Hocke. „Za celý povolovací proces a předcházející tvorbu územně plánovacích podkladů sice rozhodně nemohu sám, ale jsem starosta, a jako takový mám za tento proces odpovědnost,“ uvedl s tím, že se obyvatelům města omlouvá.

Z jeho vyjádření ale vyplývá, že teď už s výstavbou nelze nic dělat. „Je to prostě průšvih, který se v okamžiku stavebního povolení nedá vzít zpět. V této chvíli, ještě ve své syrové podobě železobetonového skeletu. Velmi mě to mrzí,“ dodal.

Výstavba ale byla povolena a neporušuje ani územní plán, který na místě povoluje bydlení smíšené, tedy i bytové domy. „Když se schvaloval územní plán, tak se na městě museli nejspíš zbláznit. Škoda, že si neudělali průzkum, co si občané Turnova skutečně přejí a jakou cenu město zaplatí za několik nájemních bytu které se mohly postavit jinde,“ vadí Barboře J.

Turnov by se měl podle starosty do budoucna poučit. „Musíme ještě více kultivovat kontrolní proces a ještě více a podrobněji diskutovat urbanistické studie a jejich dopad do územního plánu,“ řekl Hocke. Pokud by město chtělo pozemky zpět, neobešlo by se to podle Hockeho bez finančních náhrad. „Nezbývá nám než se snažit tato území důsledně regulovat. Právě dobrá územně plánovací dokumentace je dobrým předpokladem pro dobré stavby, které nebudou poškozovat veřejný prostor,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Turnov

Štítky Turnov, na vrchhůře, výstavba, územní plán, Tomáš Hocke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnovákům vadí stavba bytovky na Vrchhůře. Starosta se omlouvá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.