Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Nejvíc případů od začátku epidemie. Testy potvrdily v pátek v Libereckém kraji covid u 962 lidí

Testy v Libereckém kraji odhalily v pátek koronavirus u rekordních 962 lidí. Je to nejvyšší počet nakažených v kraji za jediný den od začátku epidemie. Před týdnem přibylo za pátek 745 nově potvrzených případů. Podle údajů, které v sobotu aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví (MZCR), je v kraji nejhorší situace na Jablonecku, kde za poslední týden potvrdily laboratoře nákazu u 1068 lidí.

S nárůstem počtu nakažených se zhoršuje i situace v nemocnicích. Podle mluvčího krajského úřadu Filipa Trdly se aktuálně starají o 461 nemocných s koronavirem, z toho 115 jich je ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO, dalších 273 nemocných leží na akutních lůžkách a většinou potřebují kyslíkovou podporu. Liberecký kraj výrazně zvýšil lůžkovou kapacitu pro covidové pacienty. Zatímco ještě na začátku března bylo k dispozici 490 lůžek, aktuálně už jich je 664, z toho přes 30 procent je volných.

V kraji přibývá odběrových míst, která nabízejí antigenní nebo PCR testování, i díky tomu se jeho dostupnost v posledních dnech výrazně zvýšila. V krajském městě nově přibylo druhé testovací místo drive-in u Obchodního centra Nisa. PCR testování pro pacienty indikované lékařem nebo hygieniky a také samoplátcům tam nabízí společnost GenDetective. Testuje jen klienty, kteří si objednají termín v rezervačním systému.

Prvního nakaženého potvrdily testy v Libereckém kraji loni 11. března. Od té doby už se novým koronavirem nakazilo 67.920 lidí, to je více než 15 procent obyvatel kraje. Z toho se 57.747 nakažených už vyléčilo. Komplikacím spojeným s koronavirem v kraji podlehlo 977 lidí, z toho 87 za posledních sedm dní.

Nejhorší je v kraji situace na Jablonecku, kde za poslední týden připadá téměř 1178 nově nakažených na 100.000 obyvatel. To je aktuálně nejvyšší počet nakažených v celém Česku. V kraji má přes tisíc nakažených v přepočtu na obyvatele také Českolipsko. Nejlépe je na tom teď Liberecko, kde na 100 tisíc obyvatel připadá za posledních sedm dní jen něco málo přes 770 nových případů koronaviru.

V Libereckém kraji se dál intenzivně očkuje, v pátek dostalo vakcínu dalších 1091 lidí. S očkováním se v Libereckém kraji začalo 4. ledna, od té doby vakcínu dostalo 30.820 lidí, z toho 8888 už i druhou dávku. Téměř 60 procent očkovaných tvoří senioři starší 70 let. Z 443.222 obyvatel Libereckého kraje zatím alespoň první dávku vakcíny dostalo téměř sedm procent obyvatel.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Liberecký kraj, případy, COVID-19, okres Jablonec nad Nisou, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, vakcína, GenDetective, Obchodní Centrum Nisa, Česko, epidemie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíc případů od začátku epidemie. Testy potvrdily v pátek v Libereckém kraji covid u 962 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.