Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ztráta naslouchátka přinesla vlnu podpory. Natálka teď potřebuje nová

Před pár týdny ztratila čtrnáctiletá Natálka naslouchadlo při cestě ze školy se sluchovým hendikepem v Liberci. Její maminka se obrátila na Drbnu a díky mnoha sdílením se nakonec naslouchadlo našlo. Redakci se navíc ozvalo několik lidí, že mají stejné naslouchadlo doma a mohou ho věnovat. Jenže Natálka by po sedmi letech naslouchátka potřebovala vyměnit za novější a lepší model.

Přispějte Natálce na nová sluchadla

Když se Natálka narodila vážila necelý kilogram a měřila 36 centimetrů. Její příchod na svět provázely komplikace, které zapříčinil předčasný porod. Třikrát ji praskly plíce a prodělala zástavu srdce. Její šance na přežití doktoři odhadovali na 50 procent a první tři měsíce života strávila odloučena od rodiny v inkubátoru.

„Ve školkovém věku jsme u dcery začali pozorovat těžkou vadu. Nemluvila, nerozuměla nám, žila ve svém světě a byla kolektivem velmi odmítána. Diagnóza zněla vývojová dysfázie, tedy porucha vývoje řeči, a středně těžká mentální retardace,“ vzpomíná maminka Anna Smetaníková.

V první třidě se přidaly další komplikace a Natálce byla zjištěna vada sluchu. Naučila se znakový jazyk, zvládá se ústně domluvit a je vedena i ke slovnímu porozumění a stále se nevzdává.

„Byla to velká dřina. Do práce s Natálkou jsme vložili všechno úsilí. Vzdala jsem se zaměstnání a věnovala jsem se jejímu vývoji. A to rozhodnutí bylo správné,“ dodává maminka.

Natálka má současná naslouchátka sedm let a podle maminky jde o úplně obyčejný základní model, který ale čtrnáctileté slečně už nestačí. „Vede to bohužel k prohloubení vady řeči. Během posledního roku se jí sluch poměrně razantně zhoršil a kvalitnější naslouchátka sluch podpoří daleko více,“ vysvětluje maminka.

Jenže kvalitní sluchadla stojí téměř sedmdesát tisíc, vznikla proto sbírka Znesnáze 21, kde Natálce může přispět úplně každý.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Smetaníková

Štítky natálka, sluchadla, naslouchátko, sbírka, Drbna.cz, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ztráta naslouchátka přinesla vlnu podpory. Natálka teď potřebuje nová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.