Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Vrcholová cyklotrasa přes Kryštofák až na Ještěd nabídne krásná zastavení i náročná stoupání

Pokud rádi sednete na kolo a nevadí vám ani dlouhé kopce, je takzvaná Vrcholová cyklotrasa právě pro vás. Provede vás od libereckého nádraží přes Kryštofovo údolí a Křižany až na Ještěd a ujedete téměř 46 kilometrů.

„Tato trasa není pro začínající cyklisty nebo pohodáře, kteří se chtějí jen svézt. Už její název napovídá, že si nadšenci v sedlech slušně šlápnou do pedálů,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Začátek je u vlakového nádraží v Liberci, odkud vede cyklostezka číslo 14A podél řeky Nisy směrem na Machnín a zříceninu hradu Hamrštejn. K ní se z Machnína lze dostat po cyklostezce Odra-Nisa, která kopíruje meandry Lužické Nisy. Hamrštejn, z nějž se do dnešní doby zachovaly zbytky obvodové zdi, dvou věží a zdi obytné budovy, se vypíná na Zámeckém kopci.

Po prohlídce hradu dále vede cesta po cyklostezce číslo 21A do Kryštofova Údolí, malebné vesničky s roubenými a hrázděnými domky a barokním dřevěným kostelem sv. Kryštofa. Za prohlídku určitě stojí originální orloj v budově bývalé trafostanice a nejhezčí a největší železniční viadukt v Česku.

Z Kryštofova Údolí pak přes Křižanské sedlo dojedou cyklisté až do Křižan a odtamtud podél Ještědského potoka stále do kopce a serpentinami až do sedla Výpřeže. Kdo bude mít ještě dostatek sil, může si vyšlápnout na Ještěd.

Za náročné stoupání k tomuto symbolu města Liberce i celého kraje pak přijde odměna v podobě neomezeného výhledu; za pěkné viditelnosti lze spatřit dokonce i pražský Petřín. Televizní vysílač s restaurací a hotelem ve tvaru rotačního hyperboloidu, který se na vrcholu Ještědu vypíná, vznikl podle návrhu architekta Karla Hubáčka. Ten za ni obdržel Perretovu cenu, nejvyšší ocenění Mezinárodní unie architektů.

Více informací o trase se nalézá na odkazu www.mapy.cz/s/pulopesula.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kryštofovo údolí

Štítky cyklotrasa, tip na výlet, Liberec, Křižany, výpřež, Ještěd, kopec, cyklistická trasa, cyklostezka, Květa Vinklátová, údolí, Lužická Nisa, Liberec XXXIII-Machnín, Hamrštejn, Karel Hubáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Hes

Nejhezčí a největší viadukt v Česku?? Nedelší-200m, ale největší-to rozhodně néé!!! Žampach u Jílového-41,73m vysoký, Kryštofovo údolí-30,00m. Nejkrásnější? To je subjektivní!

Středa, 14. dubna 2021, 15:22Odpovědět

TIP NA VÝLET: Vrcholová cyklotrasa přes Kryštofák až na Ještěd nabídne krásná zastavení i náročná stoupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.