Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praktici mají málo vakcín. Zvažte přeregistrování do očkovacího centra, radí hejtman Půta

Do konce dubna by v Libereckém kraji měli být podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) očkovaní všichni, kteří čekají na termín v očkovacích centrech. Horší je to u lidí přihlášených k očkování k praktickým lékařům. Vyzval je proto na sociálních sítích, aby zvážili, zda se nenechají přeregistrovat do některého z 12 očkovacích center v kraji.

V kraji se 442 500 obyvateli za zhruba čtvrt roku od zahájení očkování lékaři do soboty aplikovali 76.652 vakcín proti covidu-19. Alespoň první dávku vakcíny zatím dostalo 49 107 lidí, z toho 27 545 i druhou. Za poslední týden bylo očkováno 8747 lidí. Hejtman očekává, že v příštích týdnech to bude více díky navýšení dodávek vakcíny Pfizer/BioNtech. Týdně by kraj měl dostávat 11 700 dávek, první taková dodávka přišla tento týden. „Všechna očkovací centra teď otevřou své termíny až do 25. dubna. Mělo by jich být dost pro všechny, kteří jsou v rezervačním systému," uvedl Půta. Na termín čeká podle něj 11 tisíc lidí.

Horší je to podle něj u těch, kteří čekají na očkování u praktických lékařů. Pro ně je určená vakcína AstraZeneca, které podle hejtmana chodí poměrně málo. Tento týden to bylo jen 600 dávek pro 157 ordinací praktických lékařů zapojených do očkování. „Čekací doba, vzhledem k tomu, že u praktiků na očkování čeká 16 tisíc lidí, bude ještě poměrně dlouhá," uvedl hejtman. Lidé by proto podle něj měli zvážit, zda se nepřeregistrují do některého očkovacího centra v kraji.

Hejtman se kvůli přerozdělovaní vakcín mezi kraje obrátil na nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO). „Měly by se rozdělovat podle počtu obyvatel nad 65 let. Bohužel hned na začátku ten poměr dodržen nebyl a zatím se to v rámci rozdělování nepodařilo dohnat," uvedl hejtman. Podle něj dostal Liberecký kraj zhruba o 7000 dávek méně, než by odpovídalo tomuto přepočtu. „Snad se nový pan ministr na tu věc podívá a změní ji," dodal Půta.

V Česku se zatím očkuje vakcínami od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Téměř 77 procent dosud podaných vakcín je od společností Pfizer/BioNTech, necelých 13 procent od AstraZeneky a víc než deset procent od firmy Moderna. Ve druhé polovině dubna by měly dorazit také první dodávky od firmy Johnson & Johnson, které stačí na rozdíl od látek ostatních výrobců podat jen jednu dávku. Přednostně nyní dostávají vakcínu hlavně lidé nad 70 let, někteří chroničtí pacienti, zdravotníci, pracovníci sociálních služeb a lidé z integrovaného záchranného systému. Od pondělí se budou moci k očkování registrovat zbývající chroničtí pacienti, kteří k němu zatím neměli přístup. Od středy se budou moci hlásit i lidé starší 65 let.

Hospitalizovaných s covidem je v Libereckém kraji nejméně od konce prosince

V Libereckém kraji za sobotu přibylo 51 nově potvrzených případů covidu-19, před týdnem jich bylo 94. Vyplývá to z údajů z webu ministerstva zdravotnictví. Hospitalizovaných s koronavirem je podle dat krajského úřadu nejméně od konce prosince. V sobotu jich bylo 262, což je o 27 méně než v pátek. Méně hospitalizovaných bylo předtím naposledy 27. prosince, kdy jich bylo 261.

Maximem v kraji bylo 500 hospitalizovaných z 15. března, od té doby jich postupně ubývá. Nemocnicím to umožňuje snižovat počet lůžek vyčleněných pro covidové pacienty a navrátit je jejich původnímu účelu. Před měsícem, kdy byla situace nejhorší, měli pro covidové pacienty připraveno 671 lůžek, nyní 485. Intenzivní péči potřebovalo v sobotu 91 pacientů s covidem, akutní 130 a následnou 41.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, koronavirus, Liberecký kraj, očkování, praktici, vakcína, Martin Půta, očkovací centrum, Starostové pro Liberecký kraj, Pfizer, AstraZeneca, BioNTech, Petr Arenberger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praktici mají málo vakcín. Zvažte přeregistrování do očkovacího centra, radí hejtman Půta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.