Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejste z Liberce a žijete tu? Uveďte ho ve sčítání jako místo bydliště, chce město. Dostane víc peněz

Až deset tisíc lidí žije v Liberci, ale jako trvalé bydliště ho nemá. Město tak ale podle vyjádření z radnice přichází o peníze, což v těch nejlepších scénářích může být až 140 milionů ročně. Stačilo by přitom jediné, aby tito lidé ve sčítání lidí jako bydliště Liberec uvedli.

Sčítání lidí Liberci může pomoci v upřesnění čísla o počtu obyvatel, podle něhož se na dalších 10 let přerozdělují sdílené daně od státu. „Stát dává obcím zpět část malou daní, které od nás vybere právě podle klíče bydliště,“ vysvětluje náměstek Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle něj tak z lidí, kteří mají v občance například Rakovník, město nemá nic. „Přestože tady například jezdí dotovaným autobusem,“ doplňuje.

Podle Šolce přitom může jít až o deset tisíc lidí, což by v příštích deseti letech znamenalo až 140 milionů korun ročně navíc. „My z těch peněz od státu platíme všechno od divadel po školy, veřejnou dopravu a úklid v ulicích,“ pokračuje Šolc.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky sdílené daně, Liberec, město, bydliště, sčítání obyvatel, peníze, Jiří Šolc, Starostové a nezávislí, Liberecký kraj, Rakovník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evžen Augusta

A nebylo by tedy smyslu plnější kdyby dotaz původně zněl "kde bydlíte/dlouhodobě bydlíte?", když výsledek pak má posloužit výpočtu dotací z daní?

Středa, 14. dubna 2021, 16:51Odpovědět

Jaromír Čihák

Ne v nejlepších, ale v nejhorších scénářích.

Středa, 14. dubna 2021, 08:32Odpovědět

Nejste z Liberce a žijete tu? Uveďte ho ve sčítání jako místo bydliště, chce město. Dostane víc peněz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.