Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Necitlivé kácení na hřbitově v Horním Růžodole. Pryč jsou i zdravé stromy, piliny zůstaly na hrobech

Kácení stromů vždycky přináší emoce. O to víc v případě, jakým se to „povedlo“ na hřbitově v Horním Růžodole. Město tam od podzimu nechalo vykácet vzrostlé stromy, poslední kusy šly k zemi v minulých dnech. Jenže způsob kácení nezůstal bez povšimnutí, podle místních je kácení necitlivé, navíc piliny zůstaly na hrobech.

Na kácení upozornila Karolína Hrbková, která v minulém volebním období působila na radnici jako náměstkyně primátora s gescí právě veřejné zeleně. „To, co se tam ale děje nyní, je něco strašného a ostudného. Vykácelo se téměř všechno - desítky stromů. Část stromů i po zákonném termínu, nejspíš zase na výjimku. Dřevo tam leží už nějakou dobu mezi hroby. Ty jsou ohozené pilinami, nikde nikdo. Prostě to pokáceli a šli pryč. Nějaká úcta a pieta? Nechte si o tom v Liberci zdát,“ uvedla na facebooku a svůj příspěvek doprovodila i několika fotografiemi.

Navíc část stromů se podle ní vůbec kácet nemusela. „Dřevo je lipové, zdravé. Těch nemocných stromů tam bylo pár. Bylo mi do pláče,“ dodala.


A vzbudila tím emoce u mnoha lidí. „Kdyby tohle udělal starosta malé obce, budou mu lidi nadávat pomalu pod oknem. U nás se ale holt ve čtvrtích může všechno, protože na radnici a z radnice je asi daleko nebo co,“ napsal zastupitel Jaromír Baxa (LOL!) a rozzlobený byl i další zastupitel Marek Vávra (ANO). „Nesouhlasím se zběsilým kácením v Liberci!“

Město kácení vysvětluje tak, že ho povolil odbor životního prostředí a kvůli covidové situaci se nestihlo vše pokácet do konce března a tedy i do konce vegetačního klidu. Kácení tak na hřbitově skončilo až v neděli 11. dubna, jenže úklid se nestihl, protože odbor správy veřejného majetku prováděl náhradní výsadbu aleje ve sportovním areálu ve Vesci. „Likvidaci větví a dřevin na hřbitově v Horním Růžodole se budeme dále věnovat od 15. dubna,“ uvedla mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Na hřbitově už město nechalo v jedné části vysadit nové stromy. „Druhá část výsadby – aleje pod křížem, je naplánována na podzim v souladu s termínem stanoveným odborem životního prostředí, tedy do listopadu 2021, neboť v místě kácení se logicky výsadba provádět nemohla,“ dodala mluvčí.

Hrbkové ale vadí, že musí všechny stromy pryč a nikdo se ani nepokusí zdravé stromy ošetřit a starat se o ně. Kácení na hřbitově srovnala s alejí na Masarykově třídě, která měla být také celá vykácená, nakonec se ale přistoupilo k postupné obnově. „Ty stromy tam jsou také staré a nemocné, ale snažili jsme se je tam udržet a ošetřit, protože pro některé z nás to smysl má. Staré stromy jsou jako staří lidé. Staré stromy jsou také často nemocné, ale stále nám mají co dát (a není toho málo). Není proto řešením stromy zabít. Řešením je se o ně s láskou a zájmem vytrvale a dlouhodobě starat,“ uzavřela.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karolína Hrbková

Štítky kácení, hřbitov, růžodol, strom, Liberec VII-Horní Růžodol, Liberec, Marek Vávra, Jaromír Baxa, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Necitlivé kácení na hřbitově v Horním Růžodole. Pryč jsou i zdravé stromy, piliny zůstaly na hrobech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.